середа, 18 вересня 2019 15:28

Основні факти про хворобу, від якої згасає Заворотнюк

Основні факти про хворобу, від якої згасає Заворотнюк
За непідтвердженими даними, в Анастасії Заворотнюк діагностували гліобластому. ФОТО: rbc.ua

За даними ЗМІ, зірка серіалу "Моя прекрасна няня" Анастасія Заворотнюк страждає на гліобластому — злоякісну пухлину головного мозку.

Гліобластома є агресивною формою раку. Прогноз має невтішний: середня тривалість життя з таким діагнозом — 2 роки, у рідкісних випадках – до 5, пише obozrevatel.

Розвивається гліобластома найчастіше в скроневій і лобовій частках. Прогресує стрімко. Чим далі, тим більше проростає в прилеглі мозкові тканини. За межі нервової системи метастази не дає. Здатна не викликати симптомів, допоки не досягне значних розмірів.

Найпоширенішим проявом гліобластоми є головний біль. Викликати вона може також епілептичні припадки, запаморочення, підвищену сонливість, порушення зору, відчуття оніміння кінцівок, розлади пам'яті, зміни поведінки й характеру. Загалом же симптоми залежать від того, у якій частині мозку пухлина утворилася.

Діагностують гліобластому за допомогою МРТ головного мозку з контрастною речовиною. Також роблять SPEKT і PET-обстеження. Для підтвердження діагнозу проводять біопсію з подальшим аналізом взятого біоматеріалу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які медичні дослідження є безкоштовними для українців

Найчастіше гліобластома розвивається в людей віком від 40 до 60 років. Більший ризик загрожує чоловікам. Спровокувати зародження гліобластоми можуть генетичні порушення, вплив іонізованого випромінювання й шкідливих хімічних речовин, окремі вірусні захворювання. Підвищує ризик також спадкова схильність.

У 10% випадків гліобластома є вторинним утворенням, яке розвивається з іншої пухлини мозку.

Гліобластома є одним із найпоширеніших онкологічних захворювань мозку. На неї припадає близько 52% первинних мозкових пухлин і до 20% всіх внутрішньочерепних пухлин.

Зараз ви читаєте новину «Основні факти про хворобу, від якої згасає Заворотнюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі