вівторок, 04 травня 2021 11:19

Назвали продукти, що провокують раннє старіння

  Організм змушує старіти перероблена їжа, що містить мінімум п'ять добавок - барвники, консерванти, загущувачі, ароматизатори, поліпшувачі смаку
Організм змушує старіти перероблена їжа, що містить мінімум п'ять добавок - барвники, консерванти, загущувачі, ароматизатори, поліпшувачі смаку

Сосиски, солодкі газовані напої, магазинні котлети, випічка, солодкі сухі сніданки, молочні десерти є продуктами, що провокують прихід раннього старіння. Їх перерахувала лікар-дієтолог Тамара Прунцева.

Спеціаліст зазначила, що продукти, що провокують раннє старіння, були виявлені іспанськими вченими, які проводили спеціальне дослідження. Вони зробили висновок, що в першу чергу організм змушує старіти перероблена їжа, що містить мінімум п'ять добавок - барвники, консерванти, загущувачі, ароматизатори, поліпшувачі смаку (глутамат натрію).

"До таких продуктів можна віднести сосиски, ковбаси, солодкі газовані напої, магазинні котлети та інші напівфабрикати, випічку, молочні десерти, солодкі сухі сніданки", - перерахувала їх Прунцева.

За її словами, вчені з'ясували, чому ці продукти можуть викликати наступ раннього старіння. Коли вони складають основу раціону, харчування людини стає незбалансованим, вона не отримує достатньої кількості потрібних поживних речовин, якими такі продукти обділені. Подібне харчування скорочує теломери (кінцеві ділянки хромосом), відповідальні за старіння організму. Крім того, воно може бути провокуючим фактором збільшення кількості вільних радикалів в клітинах, які загрожують їм ушкодженнями.

До того ж, велика кількість переробленої їжі не дозволяє отримувати досить якісного білка. Прунцева заявила: котлети, бургери, сирокопчена ковбаса, сосиски містять багато жирів, підсилювачів смаку, при цьому не заповнюють потрібного рівня білка, - на відміну від риби, птиці, нежирного м'яса, сиру, яєць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим корисна черемша і що з неї приготувати

Щоб нейтралізувати шкідливий вплив перероблених продуктів, дієтолог рекомендує вживати складні вуглеводи, які допомагають нормалізувати рівень цукру в крові своєю здатністю зв'язувати його надлишки. Треба їсти хліб, крупи, макарони з твердих сортів пшениці, вживати щодня 400 грамів фруктів і овочів, підказала лікар.

Американські дієтологи перерахували найшкідливіші способи приготування яєць.

Про це пише видання Eat This, Not That!

Щоб отримати максимальну користь з яєць, важливо правильно їх приготувати. Так, на думку сертифікованих дієтологів, варто відмовитися від обсмажування яєць, особливо з використанням великої кількості масла або жиру. Вся справа в тому, що олія містить багато калорій і насичених жирів.

Зараз ви читаєте новину «Назвали продукти, що провокують раннє старіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі