понеділок, 15 січня 2024 12:51

Назвали найкорисніший хліб

Назвали найкорисніший хліб
Гастроентерологи поставили крапку у питанні, який хліб корисніший Фото: pinterest

Хліб є основним продуктом українців, який купують ледь не щодня.

Нині його вибір на полицях магазинів є великим. Є дріжджовий, бездріжджовий, з насінням, з перцем, пшеничний або житній. Гастроентерологи поставили крапку у питанні, який хліб корисніший і чи дійсно варто купувати саме чорний, пише unian.

Чому краще їсти чорний хліб, а не білий

Гастроентерологи чітко пояснюють, в чому різниця між білим і чорним хлібом, якщо справа стосується шлунка. По-перше, звичайна "цеглинка" абсолютно марна - нічого позитивного для здоров'я вона не несе. Такий хліб печуть, як правило, з борошна вищого сорту - воно проходить дуже ретельну обробку, тому втрачає всі корисні вітаміни. Від регулярного вживання пшеничного хліба легко можна набрати вагу - такий продукт дуже калорійний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фантастична альтернатива: 14 варіантів, чим замінити пшеничне борошно

Для приготування чорного хліба використовують іншу технологію. Склад у нього також більш дієтичний, завдяки чому чорний хліб сприяє правильній роботі шлунково-кишкового тракту. Однак з чорним хлібом теж слід бути обережними - якщо у вас гастрит, виразка або панкреатит, то такий продукт викличе бродіння в кишечнику.

Який хліб найкорисніший для здоров'я

Найбільш вдалим варіантом лікарі назвали сірий хліб - той, що готується з борошна грубого помелу, а також суміші пшеничного і житнього борошна. У такі вироби часто додають цільнозернові злаки, горіхи і насіння, через що він більш калорійний. Але він все одно корисніше, ніж простий білий батон.

Додатково варто розуміти, що немає різниці між дріжджовим і бездріжджовим продуктом - дріжджі гинуть при температурі 60-70 градусів, а хліб випікається при ще більш високих значеннях. Глютен теж не такий страшний, як багато хто думає - цей компонент є не тільки в хлібі, але і в багатьох інших продуктах, а також ліках. Заборонено його вживати тільки тим людям, яким лікар призначить безглютенову дієту.

Хто намагається скинути вагу, купують лише чорний хліб. Але він не завжди корисний. Дієтолог Тетяна Лакуста розповіла, на що треба звернути увагу.

Коли йдеться про темні сорти хліба, то зазвичай мається на увазі цільнозерновий темний хліб, з додаванням висівок. Насправді темний хліб буває різним і в його складі може бути багато різних інгредієнтів, які не роблять його кориснішим, ніж сорти білого хліба.

Зараз ви читаєте новину «Назвали найкорисніший хліб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі