пʼятниця, 15 вересня 2017 05:28

Назвали найкорисніші ягоди осені

Назвали найкорисніші ягоди осені
Шипшина, обліпиха, кизил - найкорисніші ягоди осені. Фото: Агролікбез

У порівнянні з солодкими фруктами в ягодах менше фруктози і більше корисних для травлення пектинів і клітковини. Тому нїх можна їсти без обмежень.

Для перетравлення фруктів необхідні певні ферменти, які присутні не у всіх. У разі їх нестачі, фруктоза не засвоюється і може нашкодити здоров'ю: з'являються набряки, знижуються життєвий тонус і настрій, в організмі накопичуються токсини. Також фруктоза сприяє ожирінню. Тому надмірно захоплюватися фруктами не варто, краще віддати перевагу ягодам.

Це відмінне доповнення до ранкової каші, бо добре поєднуються з крупами. А в якості перекусу підійде суміш із сушених ягід і горіхів.

Шипшина

Це чемпіон серед ягід за вмістом вітаміну С. У шипшині аскорбінова кислота не руйнується в процесі сушіння і повністю зберігається до самої весни. Щоб не втратити корисні речовини, шипшина має бути правильно висушена. Найкраще сушити ягоди при кімнатній температурі в добре провітрюваному приміщенні далеко від прямих сонячних променів. При таких умовах сушка займе досить багато часу - до трьох тижнів.

З сухих ягід шипшини готують вітамінний напій, який можна змішувати з будь-якими соками. Щоб його приготувати, треба 30 ягід потовкти в ступці, залити літром гарячої води, температурою близько 80 градусів і настояти в термосі протягом 12 годин. Такий напій допоможе зміцнити імунітет, відновити сили після хвороби, він корисний дітям, дорослим і літнім людям, адже більшість з нас відчувають дефіцит вітаміну С.

Обліпиха

В обліписі містяться три головних антиоксиданту - вітамін Е, вітамін С і вітамін А. Вони допомагають відстрочити появу ранніх зморшок і вікових захворювань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найкращі продукти для підвищення імунітету

Журавлина

У цій кислої ягоді багато вітаміну Р (укріплює стінки судин) і вітамінів групи В (покращують обмін речовин і беруть участь в процесі кровотворення). Також - велика кількість калію, необхідного для підтримки здоров'я серцевого м'яза. Містить велику кількість органічних кислот, які відіграють важливу роль в білковому і вуглеводному обміні, в побудові клітинних мембран і зміцненні судин і капілярів.

Кизил і барбарис

Ці ягоди прискорюють метаболізм, сприяючи розставання із зайвими кілограмами, містять пектинові речовини, що поліпшують травлення і обмінні процеси.

Крім ягід, восени радять їсти виноград, сливи, гарбуз.

Зараз ви читаєте новину «Назвали найкорисніші ягоди осені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі