середа, 05 червня 2019 15:47

"Можеш просто не встигнути": українцям загрожує смертельна інфекція

"Можеш просто не встигнути": українцям загрожує смертельна інфекція
Що довше хворий зволікає, то менші шанси вижити. ФОТО: ternopoliany.te.ua

В Україні зросла кількість хворих на ботулізм. Підхопити цю хворобу можна, з'ївши в'ялену або копчену рибу, м'ясні або рибні консерви.

"На ботулізм можна захворіти, якщо ви вживаєте продукти, неналежним чином оброблені. Особливу увагу треба звертати на в'ялену або копчену рибу, особливо на ту, що приготовлена не в промислових умовах і продається на ринках, біля дороги", – розповів кандидат медичних наук Віктор Сидоренко в ефірі оbozTV.

Між моментом зараження до появи перших симптомів ботулізму може минути від 2 год. до декількох днів. У більшості випадків ознаки хвороби з'являються за 12-36 год. Це нудота, блювання, діарея, біль у животі, сухість у роті, двоїння в очах, опущення верхньої повіки, труднощі під час ковтання, знижена або відсутня реакція зіниць на світло. Поступово наростає слабкість у м'язах.

За появи перших симптомів слід негайно звернутися по медичну допомогу. Якщо вчасно не встигнути, розвинеться параліч. Якщо він уразить діафрагму, станеться зупинка дихання.

"Про все забути й бігти бігом викликати швидку допомогу, бо ти можеш просто не встигнути. Може настати смерть. Летальність без лікування – понад 50%. Лікування має бути специфічним, із застосуванням антитоксину", – наголосив медик.

Протиботулімічну сиворотку вводять хворому одразу після того, як підтверджується діагноз. Роблять це за допомогою крапельниці. Завдяки сироватці хвороба припиняє прогресувати. Якщо у хворого вже розвинувся параліч, на відновлення може піти від кількох тижнів до кількох місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців попередили про небезпечну інфекцію

Ботулізм — це важке інфекційне захворювання. Виникає від ботулімічного токсину. Він впливає на передачу нервових імпульсів. Хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У складних випадках з'являється відчуття нестачі повітря, важкість у грудній клітці. Дихання стає поверхневим.

Зараз ви читаєте новину «"Можеш просто не встигнути": українцям загрожує смертельна інфекція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі