середа, 17 лютого 2021 13:15

Ми не знаємо, чим і коли вакцинуватися - медики не готові до щеплення від Covid-19

Ми не знаємо, чим і коли вакцинуватися - медики не готові до щеплення від Covid-19
Медики в Україні не готові до вакцинації. Фото: m.barneos22.ru

15 лютого в Україні мала стартувати вакцинація від коронавірусу. Але вакцина Pfizer поки ще не прибула. Попри це Міністерство охорони здоров'я розраховує цього тижня отримати вакцину від AstraZeneca, придбану за державний кошт.

Першим щеплення отримають медики, тому Gazeta.ua вирішила дізнатися, чи готові вони вакцинуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можна колоти вакцину під час зараження Covid-19? Відповідає імунолог

"Моя дружина - медичний директор в Центрі первинної медико-санітарної допомоги, у них погодились на щеплення 15 відсотків усього персоналу, - розповідає головний лікар райлікарні міста Роздільна на Одещині Іван Черненко. - Вона і сама скептично ставиться до вакцинації. Її основний аргумент - я не проти, але я не можу агітувати вакцинуватися, тому що навіть не знаю, яким препаратом ми будемо робити щеплення. Сподіваюся, ще щось зміниться. Раніше люди не хотіли щепитися індійською, китайською вакцинами. В американського, європейського препарату прихильників буде більше, але не більш як 30 відсотків. МОЗ провалило комунікацію та інформаційну війну. Соцмережі з постами про вбивчу вакцину перемогли".

"У нас під час опитування погодились на щеплення менш як 30 людей з 500, - розповідає головний лікар Чернівецької обласної лікарні Ольга Кобевко. - Річ у тім, що на Буковині, керівництво області заявило, що не вакцинуватиметься. І тоді медики почали думати, якщо влада відмовляється - значить, є якась причина. Якихось інструкцій щодо вакцинацій працівників нам ніхто не давав. Вакцини все одно немає, і навряд ми скоро її отримаємо".

"Майже всі мої колеги не готові отримати щеплення, - говорить медсестра райлікарні міста Жидачів на Львівщині Тетяна Маланчук. - По-перше, ми не знаємо, чим вакцинуватися і коли. По-друге, бракує нормального місця для зберігання вакцини, медичних приладів, які не оновлювалися десятки років. Я не довіряю владі через їхні брехливі слова, що вакцина скоро буде і вона дієва. У нас все як не в людей. Але всупереч відсутності вакцини, у нас почали формувати мобільні бригади із медсестер і лікарів, які проводитимуть щеплення".

"Ми, інфекціоністи, важче за інших хворіємо, у нас сильніше вірусне навантаження. Наш колектив складається з 30 людей, з них 7 вже мають антитіла. Вони не щеплюватимуться, а з решти половина дала згоду на вакцинацію", - говорить завідувачка інфекційного відділення центральної міської лікарні у Рубіжному Луганської області Ольга Мартиненко.

"Я поки що утримуюсь від вакцинації, бо я перехворіла, - говорить інфекціоністка з Хмельницького Жанна Дворник. - Маю в запасі ще 3 місяці, за цей час бачитиму, що це буде за вакцина, як вона діятиме, які будуть побічні наслідки, вивчатиму наукову літературу. Я маю понад 20 років стажу, як лікар, звісно, я за щеплення".

Українці відмовляються від щеплень через страх, переконаний інфекціоніст Володимир Курпіта.

"Усі люди, зокрема медики, мають звичайні страхи, особливо перед чимось невідомим, - говорить лікар. - Загалом для нас незвична практика вакцинації дорослих. Щеплення від грипу - яскравий приклад. І це не тільки в нашій країні. У США чи Британії теж досить високий відсоток населення не хоче вакцинуватися, але ситуація змінилася. Хоча у США, попри те, що 50 мільйонів щеплено, 27 відсотків громадян таки відмовилися від вакцинації".

Заявку на держреєстрацію в Україні вакцини проти коронавірусу подала компанія AstraZeneca. Державний експертний центр Міністерства охорони здоров'я України отримав документи 15 лютого.

Зараз ви читаєте новину «Ми не знаємо, чим і коли вакцинуватися - медики не готові до щеплення від Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі