неділя, 23 травня 2021 22:03

Магній: для чого він нам та чим загрожує його дефіцит

Магній: для чого він нам та чим загрожує його дефіцит
Коли в організмі бракує магнію, зростає ризик розвитку серцево-судинних захворювань та діабету II типу. Фото: Pixabay

Магній – життєво необхідний людині макроелемент. Він бере участь у трьох сотнях біохімічних процесів, що відбуваються в нашому організмі, зокрема в синтезі ДНК та білків, постачанні клітин енергією, передачі нервових імпульсів. Завдяки магнію серце б'ється ритмічно, м'язи скорочуються, кістки зберігають міцність, а пам'ять – чіткість та ясність.

Коли в організмі бракує магнію, зростає ризик розвитку серцево-судинних захворювань та діабету II типу. Дефіцит мінералу блокує засвоєння вітаміну D, а отже, і кальцію, що неминуче веде до деформації кісток та остеопорозу, пише канал 24.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кров'яний тиск: медики розвінчали популярний міф

Крім незбалансованого раціону до браку магнію призводять деякі хвороби кишечника та нирок. Зокрема, хвороба Крона, целіакія та цукровий діабет II типу. Крім того, з віком усотування магнію в кишечнику погіршується, а вивід із сечею зростає. Шанувальники алкогольних напоїв – також у зоні ризику.

Більше всього магію міститься в таких продуктах: пшеничні висівки, гарбузове насіння та какао-порошок, шпинаті, руколі, пекінській капусті, селері, листовому салаті, мигдалі, кеш'ю, бананах, авокадо, куразі, родзинках, зернові культури та цільнозернові продукти, горосі, квасолі, сої, нуті.

Раніше вчені дійшли висновку, що дефіцит вітаміну В12 може стати причиною ранньої сивини.

Зараз ви читаєте новину «Магній: для чого він нам та чим загрожує його дефіцит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі