неділя, 15 березня 2020 10:34

Людям почали переливати кров овець

Людям почали переливати кров овець
Кров овець переливали людям Фото: nikatv.ru

15 березня 1937 року у Чикаго відкрили перший банк донорської крові.

Перші в світі експерименти з переливанням крові відбулися в середині 1660-х років в Англії. Собак зв'язали і кров передавалась з артерій і вен на шиї через трубки зроблені з гусячого пір'я. Експериментатор регулював потік крові відкручуючи пов'язку навколо кровоносних судин собак. Переливання завершилося, коли собака-емітент почала плакати, впадати в конвульсії і нарешті померла.

Оскільки процедура найчастіше вбивала емітента, переливання від людини до людини було неможливим. Вчені вирішили, що вівця повинна стати першим донором крові для людини. У 1667 року реципієнт отримав 10 унцій крові вівці, що передавалась від одного тіла до іншого через пір'я, з'єднане срібними трубами. Через кілька днів після переливання.

Методом спроб та помилок було вирішено проводити внутрішньовенні переливання з допомогою звичайного пташиного пір'я замість ін'єкційної голки та пузира риб, що служив альтернативою шприца.

1818 році англієць Дж. Бланделл здійснив перше переливання крові від чоловіка до дружини. Жінка мала всі шанси померти від післяпологової кровотечі, проте завдяки сміливому експерименту була врятована.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Здавати кров можна буде у приватних центрах

1900 році Карл Ландштейнер відкриває 3 групи крові і почали робити тест на сумісність. Тоді ж було визначено, що кров передається спадково. Тоді й учені відкрили інформацію про універсальність першої групи крові.

1914 р. відзначився важливим проривом у галузі переливання крові. Було віднайдено антикоагулянти, які давали можливість заморожувати кров.

Друга світова війна дала поштовх для вчених і хірургів для подальшого поліпшення якості переливання. Тисячі поранених солдатів були врятовані завдяки донорській крові. Такий успішний досвід призвів до створення банків крові у США з метою постійної допомоги для госпіталей та лікарень.

Зараз ви читаєте новину «Людям почали переливати кров овець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі