пʼятниця, 14 жовтня 2016 19:20

Кров хворого на СНІД очистили від смертельного вірусу

Кров хворого на СНІД очистили від смертельного вірусу
Фото: Likar.info

Науковцям вдалося очистити кров чоловіка, який був хворий на СНІД. 44-річний британець взяв участь у експерименті, під час якого лікарі знищили вірус. У досліді взяли участь 50 пацієнтів. З ними працювали медики з п'яти передових установ Великобританії - Оксфорду, Кембриджу, установ Imperial College London, University College London та King's College London, у співпраці з Національним університетом National Institute for Health Research (NIHR). Завданням дослідників було знищити всі копії вірусу в організмі, навіть сплячі, які у майбутньому могли б спровокувати захворювання, пише rp.pl.

"Останні тести я проводив кілька тижнів тому і досі не маю вірусів у крові. Взяв участь у цих експериментах, щоб допомогти собі та іншим. Було б великим досягненням, якби вдалося вилікувати людей. Якщо це станеться, буде чудово", - каже пацієнт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після видалення грижі рік заборонено піднімати тяжкості

Складність у лікуванні вірусу СНІДу полягає на тому, що лікарям і пацієнтам важко вирахувати результати лікування. За аналізами може здаватися, що вірусу більше немає, і що він не панує над людиною, але з часом клітини множаться і дають про себе знати знову. Саме тому британська терапія має два етапи - спочатку людина приймає антивірусні ліки, та вакцини, а потім пацієнту дають ліки, якими також лікують онкологію, під назвою Vorinostat. Він атакує інфіковані лімфоцити.

- Ми ще не можемо стверджувати, що досягли своєї цілі у лікуванні. Перевірку зробимо через п'ять років. Тоді буде видно, чи пацієнт одужав, - каже професор Сара Фідлер з Imperial College London.

Досі єдиною людиною з вилікуваним вірусом СНІДу є німець Тімотей Рей Браун. У 2007-му році спеціалісти в Берліні провели йому трансплантацію кісткового мозку. З того часу Браун не приймає ліки та не хворіє. Натомість трансплантація є дуже ризикованою та дороговартісною операцією.

Зараз ви читаєте новину «Кров хворого на СНІД очистили від смертельного вірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі