вівторок, 24 березня 2020 09:31

Коли з'являться в аптеках дешеві маски

Коли з'являться в аптеках дешеві маски
Через дефіцит одноразових масок в виробництво включилася легка промисловість. Фото: REUTERS

В українських аптеках досі дефіцит медичних масок. Виробники не встигають задовольнити попит українців. Сьогодні понад 1 млн масок уже прибули до країни із Китаю. Їх направлять у лікарні та аптеки.

З січня маски почали вивозили до Китаю, а потім - до Італії. Є дані, що до 11 березня з країни вивезли 980 тонн масок, а 12 березня Кабмін заборонив експорт індивідуальних засобів захисту. Про це повідомляє "Сьогодні".

Маски, які постачають зараз до аптек, продають по 25 грн за штуку. Це вп'ятеро дорожче, ніж кілька місяців тому. В аптеках кажуть: всі маски розкуповують, як тільки їх завозять на продаж.

"Маски повинні з'явитися найближчими днями. Це той мільйон масок із Китаю, які вже доставили до України Сьогодні-завтра вони повинні потрапити до аптек і медустанов. Очікувати, що маски подешевшають, не варто. Через те, що продукція ввозиться з-за кордону, платити доводиться валютою. А гривня за останні 2 тижні значно впала. Все залежатиме від цін, які встановить виробник і постачальники. Самі аптеки не робитимуть великих націнок - максимум 10%", - розповів Володимир Руденко, керівник Аптечної професійної асоціації України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на маски побили рекорд

В Україні не так багато виробників масок, проте є нестача матеріалу для них, він імпортується. Українських виробників антисептичних, дезінфікуючих засобів більше, ніж виробників медичних масок. Але у них свої проблеми із закупівлею спирту - на нього існують квоти і ліміти з продажів.

Через дефіцит одноразових масок у виробництво включилася легка промисловість. Багаторазові маски зараз простіше знайти, ніж одноразові, однак ціни на них стартують від 80 гривень. Багато українців самостійно шиють маски із марлі та тканини.

За 100 одиниць масок на сайті пропонують заплатити 1750 грн, а 500 масок обійдуться в 7500.

Зараз ви читаєте новину «Коли з'являться в аптеках дешеві маски». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі