четвер, 03 грудня 2020 14:05

Кількість інфікованих після карантину зросте - експерт

Кількість інфікованих після карантину зросте - експерт
В Україні уряд планує ввести жорсткий карантин на новорічні свята. Фото: Gustavo Fring: Pexels

Запровадження жорстких обмежень - єдина практика, яка застосовується у всьому світі, щоб зменшити кількість контактів між людьми. Навіть вакцинація не дозволить уникнути цих непопулярних, адміністративних рішень.

Про це Gazeta.ua розповів Володимир Курпіта, екскерівник Центру громадського здоров'я України.

В Україні уряд планує запровадити жорсткий карантин. Остаточного рішення ще не ухвалили, обговорюють дати з 23 грудня по 17 січня.

"За 3 тижні жорстких заходів знизиться кількість нових випадків. Але ці хвилі-підйоми повертатимуться за 4-5 тижнів. У суспільстві не сформований попит на безпеку і на дотримання рекомендованих норм", - сказав Курпіта.

Іншої схеми, крім карантину, немає, вважає Курпіта. Періодичне посилення та послаблення розвантажить систему охорони здоров'я. Це стосується й лабораторій, первинки. Люди виснажуються. Якщо працюватимуть у такому режимі протягом року, то змінять роботу і ці заклади залишаться без фахівців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карантин: чим загрожує постійне перебування вдома

"Навіть, якщо пандемія закінчиться, то система охорони здоров'я стикатиметься в найближчі 2-3 роки з наслідками коронавірусу. Бо після одужання через 3-6 тижнів зросте кількість серйозних ускладнень серцево-судинної системи та легень. Кабмін не погодив збільшення видатків на систему охорони здоров'я. Думаю, що у нас все буде досить критично і погано. Ми ще згадуватимемо часи ковіду, як один з благополучних періодів", - додав Курпіта.

За підсумками засідання Кабміну 2 грудня Денис Шмигаль повідомив, що мери міст і голови ОДА підтримують запровуадження додаткових обмежень під час новорічних заходів.

Посилення карантину в Україні не допоможе впоратися з пандемією. Подолати Covid-19 можна виключно після вироблення колективного імунітету. Для цього більшість громадян повинні перехворіти.

Зараз ви читаєте новину «Кількість інфікованих після карантину зросте - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі