четвер, 03 жовтня 2024 00:30

Які процеси почнуться в організмі, якщо не спати понад добу

Які процеси почнуться в організмі, якщо не спати понад добу
Короткий сон протягом дня (не більше години) нейтралізує гормон стресу Фото: pinterest

Близько третини життя людина витрачає на сон.

При середній тривалості життя в 70 років майже 22 роки ми спимо.

За цей час можна зробити багато корисних справ. Однак вчені забороняють тривале неспання. Вони застерігають: всього за добу без сну починаються процеси, що руйнують нашу психіку.

Що треба знати про сон

Сон необхідний для очищення клітин мозку і підтримки його нормальної функції. Коли людина спить, її мозок проходить кілька фаз:

Швидкий сон, під час якого мозкова діяльність активізується, відбувається обробка емоційних вражень, сновидінь, у цій фазі зміцнюється пам'ять.

Під час повільного сну клітини відновлюються, регенеруються, відбувається зміцнення нейронних зв'язків, а також видаляються шкідливі токсини, відпрацьовані клітини.

Недостатній або неякісний сон призводить до порушення роботи мозку, знижує навички конструктивного і логічного мислення, пам'ять, інтелект.

Підвищувати розумову активність, покращувати мислення, допомагає дотримання гігієни сну. Для цього слід дотримуватися простих правил:

Спати від 6 до 9 годин на добу.

Щільно зашторювати вікна, щоб жодне джерело світла не порушувало нічний сон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому корисно відсипатися у вихідні дні: нове дослідження європейських кардіологів

Подбати про відсутність сторонніх відволікаючих звуків.

За 30 хвилин до сну не працювати за комп'ютером, планшетом, телефоном, краще присвятити цей час медитації або читанню книг.

Короткий сон протягом дня (не більше години) нейтралізує гормон стресу, сприяє відновленню сил, а також покращує увагу, пам'ять, здатність до розумової діяльності.

Повноцінний сон є ключовим фактором для запобігання депресії. Такі висновки зробили науковці Університетського коледжу Лондона.

Їхні дослідження показало, що регулярний сон менше п'яти годин на добу може підвищити ризик депресії.

Неповноцінний сон є ознакою поганого психічного здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Які процеси почнуться в організмі, якщо не спати понад добу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі