вівторок, 24 листопада 2015 15:53

Епідемію грипу очікуємо за два тижні - епідеміолог

Епідемію грипу очікуємо за два тижні - епідеміолог
Фото: joinfo.ua

Епідемія грипу в Україні очікується у другій половині грудня. Розповіли Gazeta.ua в столичному Інституті епідеміології та інфекційних хвороб.

"У другій половині грудня очікується епідемія грипу штаму H3N2 - А / Швейцарія, - каже Алла Мироненко, 59 років, керівник відділу вірусних інфекцій столичного Інституту епідеміології та інфекційних хвороб. - Інші штами, в тому числі вірусу В / Пхукет, з яким зустрічалися минулого епідемічного сезону будуть не активні. Небезпечна ця недуга ускладненнями, коли замість одужання настає погіршення і хвороба перетікає в бронхіт чи пневмонію".

Щоб не захворіти:

-уникайте скупчення людей;

- часто мийте руки з милом і промивайте носоглотку содово-сольовим розчином чи хоча б теплою водою;

-уникайте переохолодження та зневоднення;

-повноцінно харчуйтеся і добре висипайтеся;

-не нервуйте й не перевтомлюйтеся - втома та стрес послаблює імунний захист;

- частіше провітрюйте приміщення та проводьте вологе прибирання.

- Якщо ніс не дихає, голова болить, кістки та м'язи "ламає" - не йдіть на роботу. Бо хвороба, перенесена на ногах, затягується і дає ускладнення, - каже Алла Мироненко.

Коли захворіли — багато пийте: компоти, звичайну воду. А от алкоголь зігріває не надовго, організм швидко втрачає тепло. Кава теж користі не дає, ліпше випити чаю: ромашкового, шипшинового, липового, м'ятного, смородинового, малинового, з імбиром, лимоном та медом.

- Рідина виводить токсини, полегшує стан. Навіть коли не хочете, - пийте. А от їсти себе не змушуйте. Бо їжа — додаткове навантаження на організм. Температура підвищується, бо організм виробляє власний противірусний білок - інтерферон і швидше одужує. Тому до 39 градусів можна не збивати, якщо немає серцевих недуг. Як відразу випити жарознижувальне, хвороба затягнеться.

За перших ознак застуди налягайте на "гарячі" продукти - цибулю, часник, хрін та спеції - перець, корицю, кмин, карі, імбир.

- Якщо замерзли, спробуйте якнайшвидше зігрітися: помасажуйте руки та ноги, - радить спеціаліст з аюрведи Олескій Євтушенко, 45 років. - Кілька разів різко напружте, а потім розслабте м'язи, дихайте повільно і не дуже глибоко. Вдихайте обома ніздрями, а видихайте через одну, затиснувши другу Вдома попарьте ноги в гарячій воді, натріть їх олією евкаліпта, чебрецю чи гвоздики та одягніть вовняні шкарпетки.

Зараз ви читаєте новину «Епідемію грипу очікуємо за два тижні - епідеміолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі