середа, 24 травня 2017 11:51

Екологи попереджають про смертельно небезпечну рослину

Екологи попереджають про смертельно небезпечну рослину
Борщовик Сосновського спричинює важки опіки та алергію Фото: сэc эксперт

В Україні починається сезон росту борщівника Сосновського - рослини, яка спричиняє важки опіки та алергію. Про це попереджають у Міністерстві екології та природних ресурсів України.

"Борщівник — отруйна рослина висотою до двох метрів, а то й більше. Дотик викликає подразнення та опік шкіри за рахунок того, що всі частини рослин містять фуранокумаріни - речовини, що різко підвищують чутливість організму до ультрафіолетового випромінювання. Найсильніші опіки борщівник викликає в ясні сонячні дні", - йдеться в повідомленні.

Щоб отримати ураження, достатньо і нетривалого і несильного опромінення сонцем ділянки шкіри, забрудненої соком рослини. На уражених ділянках виникає опік другого ступеня - пухирі, заповнені рідиною. Рослина може викликати сильну алергію, яка може призвести навіть до смерті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтолог назвала шість причин їсти більше

Час прояву опіку - від кількох годин до кількох діб. Особлива небезпека полягає в тому, що дотик до рослини перший час не дає жодних неприємних відчуттів і людина не звертає на це уваги.

Екологи звертаються до комунальних підприємств і сільських громад з проханням, знищувати рослину.

Невжиття заходів по боротьбі з бур`янами згідно статті 52 Кодексу України про адміністративне порушення, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів.

Зараз ви читаєте новину «Екологи попереджають про смертельно небезпечну рослину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі