середа, 31 березня 2021 10:10

Діти почнуть помирати від звичайних інфекцій

Діти почнуть помирати від звичайних інфекцій
Дітям передається від батьків стійкість до антибіотиків. Фото: aif.ru

Українці споживають у 3,5 раза більше антибіотиків, ніж торік. Це пов'язано з епіде­мією коронавірусу й страхом перед недугою, пояснюють у Міністерстві охорони здоров'я.

64 людини зі 100 лікують антибіотиками застуду та грип. Хоча вони не допомагають у боротьбі проти вірусів, а діють лише на бактерії.

Надлишкове вживання антимік­робних провокує антибіотикорезистентність — стійкість бактерій до цих препаратів. Засоби перестають діяти, лікувати недуги стає все важче. Про це розповів Gazeta.ua Ігор Столяр, інфекціоніст із Запоріжжя.

"Не можна самовільно припиняти прийом антибіотиків, які призначив лікар. Якщо курс не довести до кінця, певна кількість бактерій виживе і передасть інформацію нащадкам. Тоді діти чи внуки почнуть помирати від звичайних інфекцій, бо на них ліки перестануть діяти", - пояснив лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якими будуть українські "паспорти вакцинації"

Кабінет міністрів України розробляє постанову, що забороняє продаж антибіотиків без рецепта.

Україна пропустила момент, коли проблему антибіотикорезистентності можна було контролювати управлінськими рішеннями. Зараз треба скласти чіткі клінічні протоколи для лікарів, відстежувати їхні призначення.

З 1 квітня в Україні почне діяти "Програма медичних гарантій-2021". Українці зможуть без направлення та безкоштовно звернутися до низки лікарів.

"Правила доступу пацієнтів до безоплатних послуг не змінюються. Потрібна декларація з сімейним лікарем, електронне направлення від сімейного або особистого лікаря та вибір лікарні, яка має відповідний контракт з НСЗУ", - повідомляє Національної служби здоров'я України.

Зараз ви читаєте новину «Діти почнуть помирати від звичайних інфекцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі