пʼятниця, 27 жовтня 2023 13:13

Як зменшити рівень холестерину у крові: введіть в раціон ці вісім продуктів

Як зменшити рівень холестерину у крові: введіть в раціон ці вісім продуктів
Фото: pinterest

Довгий час існувало побоювання, що насичені жири, що містяться в сирі, підвищують рівень "поганого" холестерину в крові.

Тепер деякі експерти вважають, що сир насправді може бути корисний для здоров'я. Останні дослідження показують, що корисні мікроби і поживні речовини, що містяться в сирі, можуть перешкоджати засвоєнню його шкідливих для здоров'я елементів, пише The Telegraph.

Це не єдиний продукт харчування, який піддався переоцінці після того, як його довгий час асоціювали з підвищенням рівня поганого холестерину.

Баклажан

Вживання баклажанів може сприяти зниженню рівня холестерину ліпопротеїдів низької щільності.

Розчинна клітковина в них корисна. Вона не дає вам переробляти власний холестерин, який зазвичай реабсорбується в кишечнику.

Розчинна клітковина пов'язує частинки холестерину в тонкому кишечнику, не дозволяючи їм потрапити в кров і відправитися в інші частини тіла. Натомість холестерин буде виводитися з організму через кал.

Для досягнення найбільшого ефекту для здоров'я уникайте смаження.

Жирна риба

Жири омега-3, що містяться в жирній рибі, допомагають знизити рівень шкідливих тригліцеридів у крові. Вони підвищують рівень хорошого холестерину.

До жирної риби відносяться оселедець, скумбрія, сардини, лосось, форель і свіжий тунець.

Броколі

Дієта, багата брокколі з високим вмістом глюкорафаніну, знижує рівень холестерину в плазмі крові. До інших овочів, що сприяють зниженню рівня холестерину, можна віднести шпинат і брюссельську капусту.

Окра

Це зелений овоч, відомий також під назвою "дамські пальчики" або "бхінді", вирощується по всьому світу і все частіше зустрічається в звичайних супермаркетах. Дослідники виявили, що гель, що міститься в багрі, який називається муцилаж, може сприяти зниженню рівня холестерину, зв'язуючись з ним у процесі травлення. Це допомагає холестерину виходити з організму через кал.

Вміст поліфенолів в окрі також знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Сочевиця

Сочевиця може покращити рівень холестерину у людей, які страждають на діабет. Багата клітковиною, яка допомагає зупинити реабсорбцію холестерину в кров, вона також містить фолати, залізо і вітамін B1, які підтримують здоров'я серця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заморожені овочі здатні попередити смертельну хворобу: запам'ятайте цей перелік

Краще обирати червону сочевицю. Вона проста в приготуванні, і може частково замінити фарш в таких стравах, як болоньєзе, що дозволяє скоротити споживання м'яса, зберігаючи при цьому споживання білка і заліза.

Горіхи

Якщо ви шукаєте здоровий перекус, то це повинні бути горіхи.

До кінця не ясно, чому, але вважається, що "хороші" жири, що містяться в горіхах - як мононенасичені, так і поліненасичені - знижують рівень поганого холестерину. Вони містять клітковину, а також рослинні стерини - речовини, що сприяють зниженню рівня холестерину. Горіхи можуть знижувати артеріальний тиск та покращувати загальний стан судин.

Головне - не їсти солоний смажений арахіс, тому що він не найкорисніший. Найкраще їсти свіжі горіхи.

Овес і ячмінь

В вівсі і ячмені міститься тип клітковини, званий бета-глюканом, який знижує рівень холестерину в крові. Він утворює гель, який зв'язується з багатими холестерином жовчними кислотами в кишківнику. Це дозволяє обмежити кількість холестерину, що всмоктується з кишківника в кров. При цьому печінка змушена забирати з крові більше холестерину, щоб виробити більше жовчі, що знижує рівень холестерину в крові.

Найкраще - це проста каша з великою кількістю свіжих чи сушених фруктів.

У вівсянці є велика кількість вітамінів і мікроелементів, клітковини, заліза і антиоксидантів. Ця крупа відрізняється низьким глікемічним індексом, тому корисна для крові і фігури. Бета-глюкан у складі вівса нормалізує рівень холестерину в крові і знижує ризик розвитку хвороб серця. Він сприяє зростанню числа корисних бактерій у шлунку, діючи як паливо для мікробів, і дає відчуття довгого насичення.

Вівсянка - одна з найкорисніших каш для кишечника. Найкорисніша каша вранці - саме вівсянка. Ця каша допомагає швидше "запустити" травний процес, покращує здоров'я печінки і забезпечує стабільну роботу щитовидної залози.

Зараз ви читаєте новину «Як зменшити рівень холестерину у крові: введіть в раціон ці вісім продуктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі