субота, 12 серпня 2023 19:10

Як вибрати справжній мед і який не можливо підробити

Як вибрати справжній мед і який не можливо підробити
Акацієвий мед не кристалізується, або відбувається це повільно Фото: ogorodniki

Виготовити мед-підробку непросто, як і відчути її важко.

Фаль­сифікатори розбавляють його патокою, сиропом, просто цу­кром. Відрізнити справжній мед від підробки іноді складно навіть фахівцеві, що вже казати про простих споживачів. Але все ж таки існують деякі ознаки, які дозволяють вибрати натуральний мед.

1. Справжній зрілий мед не псується.

2. Зверніть увагу на консистенцію продукту. Якщо мед кристалізу­ється, то це свідчить про його натуральність - він мутніє, світлішає і стає густим. Відбувається це в різні терміни, все залежить від сорту меду і умов зберігання.

Тільки акацієвий мед не кристалізується, або кристалізується повільно (за що особливо цінується), він може зали­шатися рідким до двох і більше років. Якщо квітковий мед не криста­лізується до пізньої осені - це підробка або мед піддавався термічній обробці.

Навесні, щоб реалізувати минулорічний мед, бджолярі часто його піддають термічній обробці - підігрівають для одержання рідкої консистенції, щоб надати меду привабливішого вигляду та продати як свіжий, щойно відкачаний весняний мед.

3. У якісного меду не повинно бути процесів бродіння, розшару­вання та погіршення смакових властивостей.

4. Взагалі мед кришталево чистим не буває, в ньому завжди є зер­на пилку, частинки воску. Цей факт взяли на озброєння фальсифіка­тори - вони додають у підроблений мед частинки бджоли, воску, щоб переконати покупця в його натуральності.

5. Для надання продукту товарного вигляду його підігрівають за ви­соких температур (вище 45°С) і наливають у тару. Після термічної об­робки мед втрачає всі корисні речовини і у ньому підвищується вміст дуже шкідливого канцерогену - гідроксиметилфурфуролу (ГМФ). Грітий мед - прозорий, з яскравим бурштиновим блиском, але шкід­ливий. З цієї ж причини мед не можна змішувати з гарячим чаєм, оскільки за температури вище 37°С він втрачає свої ферментативні властивості, тобто знижується діастаза та інвертаза.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримська медова пахлава: тонкощі рецепту, про які треба знати

6. Одна із основних характеристик меду - показник діастазного числа. Для меду з акації його біологічна активність не менше 5 оди­ниць Готе. Завдяки цьому низькому показнику акацієвий мед лагід­ний, ніжний і не подразнює горло. Для порівняння у гречаного меду показник діастазної активності більше 35 одиниць Готе - такі меди до­бре подразнюють горло.

7. Мед може зберігатися до двох років. Головне - зберігати його за кімнатної температури, не ставити в холодильник. Літр зрілого меду має важитиме менше 1,4 кг.

8. Купуючи мед, необхідно звернути увагу на те, чи "намотуєть­ся" він на ложку і лягає в баночку гіркою. Якщо цього не відбувається, то, ймовірно, мед незрілий.

9. Якісний мед повністю розчиняється у воді. Поява осаду на дні свідчить про наявність домішок. Крапніть у водний розчин меду краплю йоду, якщо він посинів - у продукт підмішали борошно або крохмаль.

10. Для виявлення крейди, яку додають для густоти, крапніть на мед оцтом, якщо зашипить - у ньому вона є.

11. Для підтвер­дження натуральності меду добросовісні па­січники пропонують: краплю меду розтерти пальцями після чого на пальцях не буде зали­шатися липкого сліду, а підробка - липне до рук.

12. Найкращий мед - стільниковий. Його не можна підробити, адже кожна комірка в стільни­ку "запечатана" воском.

В Україні торік зібрали гарний урожай меду, якщо порівнювати з минулим роком. Навіть із урахуванням того, що тимчасово втратили частину територій.

Є зруйновані пасіки внаслідок бойових дій. Точної цифри поки що немає. Частина бджолярів не виходять на зв'язок, невідомо, чи вони живі. Дехто встиг евакуювати пасіки, частина залишилися в окупації.

Мед найменше подорожчав, якщо порівнювати з іншими продуктами. На ціну найбільше впливають витрати на пальне. Адже пасічникам треба підвозити бджіл до масивів медоносних культур. Також зросла вартість технологічного обладнання, інвентарю, вощини. Кожен сезон починається з того, що бджоли відбудовують нові стільники, в які потім зносять мед.

Зараз ви читаєте новину «Як вибрати справжній мед і який не можливо підробити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі