понеділок, 03 червня 2019 14:40

Як реагує організм, коли йому не вистачає овочів

Як реагує організм, коли йому не вистачає овочів
Половину раціону мають становити овочі та фрукти. ФОТО: rd.com

Коли в раціоні замало овочів та фруктів, організм потерпає від нестачі потрібних йому вітамінів і мінералів. Через це починають турбувати проблеми із самопочуттям.

Симптоми, які вказують на необхідність збагатити раціон овочами та фруктами, Reader's Digest.

1. Безпричинно з'являються синці й кровоточать ясна. Це ознака нестачі вітаміну С. Багато його міститься в червоному перці, темно-зелених листових овочах, броколі, капусті, помідорах.

2. Застуда довго не виліковується. Свідчить про ослаблення імунітету, причиною чого є також брак в раціоні продуктів, багатих на вітамін С.

3. Постійно турбує відчуття втоми. Може вказувати на нестачу фолієвої кислоти. Джерелом її є зелень, квасоля, сочевиця й інші крохмалисті овочі.

4. З'являються проблеми з пам'яттю. Вирішити їх можна збагативши раціон продуктами, багатими на лютеїн. Ця речовина міститься у помаранчевих овочах і фруктах. Приміром, у моркві, помідорах, кукурудзі. Багато лютеїну також у темно-зелених овочах, зокрема в шпинаті, брокколі, брюсельській капусті, цибулі-порей.

5. Турбують спазми в м'язах. Причиною може бути нестача в організмі калію. Ним багаті шпинат, горох, зелень, фіники, родзинки, банани, авокадо, картопля в мундирах, броколі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали продукт, який захищає печінку від алкоголю

За версією Гарвардської школи, тарілка здорового харчування на 50% складається з фруктів й овочів. ¼ мають займати цільнозернові продукти й стільки ж корисні джерела білка, зокрема риба, м'ясо птиці, боби й горіхи.

Зараз ви читаєте новину «Як реагує організм, коли йому не вистачає овочів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі