вівторок, 12 лютого 2019 14:15

Як поповнити запаси вітаміну D в дні, коли немає сонця

Як поповнити запаси вітаміну D в дні, коли немає сонця
Впоратися з нестачею вітаміну D допоможе збагачення раціону правильною їжею. ФОТО: thealternativedaily.com

Вітамін D відповідає за правильний розвиток і міцність кісток. Він бере участь в регуляції обміну речовин і сприяє відновленню нервових клітин. Також впливає на імунітет і здоров'я репродуктивної системи. Нестача цієї речовини найчастіше має такі прояви: депресивність, хронічна втома, біль у суглобах після будь-якого фізичного навантаження, болючість і тремтіння м'язів, потоншення й ламкість волосся, довге загоєння синців, проблеми з ерекцією, часті застуди.

Основним джерелом вітаміну D є сонячні промені. За хмарної погоди організм його недоотримує. Тому важливо, аби в такі дні раціон був збагачений їжею, яка містить у собі цю речовину. Перелік продуктів, які є природним джерелом вітаміну D, подав Businessinsider.

1. Яєчні жовтки. Покривають 5-10% добової норми вітаміну D.

2. Риба жирних сортів. У 85 грамах такої риби міститься 400-650 одиниць вітаміну D. Це відповідає рекомендованій лікарями дозі: вона становить 600 одиниць. Особливо корисними є лосось і тунець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим небезпечні штучні вітаміни

3. Гриби. Йдеться про ті види, які ростуть на відкритих сонячних ділянках. Також гриби можна "штучно" наситити вітаміном D. Для цього необхідно потримати зрізані плоди під прямими сонячними променями протягом декількох днів. При цьому гриби мають лежати так, аби внутрішня частина шапинок була розташована догори.

4. Молоко. Коров'яче й деякі види рослинного — соєве, вівсяне й мигдальне. В 1 чашці молока міститься 15-25% добової норми вітаміну D.

Багату вітаміном D їжу варто поєднувати з продуктами, які містять кальцій: ці речовини сприяють кращому засвоєнню один одного. До таких належить риба, йогурт, сир, біла квасоля, соєві боби, зелень.

Раніше подали перелік продуктів, які покращують роботу мозку. Збагачений такою їжею раціон дозволить уповільнити старіння мозкових клітин, вберегти їх від завданих стресом ушкоджень, позбутися проблем із пам'яттю й концентрацією уваги.

Зараз ви читаєте новину «Як поповнити запаси вітаміну D в дні, коли немає сонця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі