понеділок, 08 лютого 2016 05:10

Зуби вагітних псуються від чаю та соків

Автор: ФОТО З САЙТА www.alenastom.ru
  На прийом до лікаря приходять двічі: в середині та наприкінці вагітності
На прийом до лікаря приходять двічі: в середині та наприкінці вагітності

— Синові три роки, а свої зуби й досі лікую, — каже 25-­річна киянка Ольга Джерельна. — До вагітності на них не скаржилась. Після пологів майже в кожному — дірки. Запломбувала — трохи часу мине, з'являються нові. Думаю, що все це через неправильне харчування. Найгірше, що й в маленького сина зубки кришаться й чорніють, хоча не даю йому солодкого.

В організмі вагітної відбувається гормональна перебудова. Слабне імунітет, в роті стає більше бактерій, що вражають зуби. Тому вони псуються вдвічі швидше.

— Слина стає кислотною і від того пошкоджується емаль, — каже стоматолог 43-річний Олексій Хромовець із Житомира. — Зуби псуються також через брак кальцію в організмі жінки. Він потрібен для кісток дитини, які формуються. Мама отримує його з їжі, а дитина — через плаценту з материнської крові. Якщо кальцію мало, він вимивається із зубів і вони кришаться. Слід приймати вітаміни й препарати кальцію. Зубну щітку змінити на м'якішу, яка вбереже від кровоточивості ясен і подряпин. Так в організм не потрапить інфекція.

Найпоширеніша причина псування зубів — цукерки й солодкі напої.

— Кава, міцний чай і газовані напої темного кольору вимивають кальцій з організму. Соки містять не тільки вітаміни, а й багато цукру. Вагітним потрібно їсти не "за двох", а для двох. Щодня жінка має з'їдати щонайменше одне яйце, 100 грамів м'яса або риби. Краще, якщо молочних продуктів буде два. Наприклад, молоко та м'який сир або кефір. Чимало кальцію є в насінні кунжуту. Щодня додають одну столову ложку в різні страви.

Під час вагітності за зубами доглядають ретельніше. Прочищають проміжки ниткою-флосом.

— Мало чистити зуби двічі на день, треба ще полоскати рот після кожного прийому їжі, — каже лікар. — Не треба купувати пасти з високим вмістом фтору. Його надлишок зашкодить малюку. Краще не пошкодувати грошей і взяти в аптеці пасту для вагітних. Вони містить більше кальцію і створена спеціально для чутливих зубів. Стоматолога слід відвідувати принаймні двічі: в середині та наприкінці вагітності. Найкраще — на ­четвертому-шостому місяці. Тоді основні дитячі органи сформувалися, а у мами минув токсикоз. Часто вагітні з острахом ставляться до знеболювального. Але краще його прийняти, ніж терпіти біль. Дитині цей стрес може зашкодити.

Зараз ви читаєте новину «Зуби вагітних псуються від чаю та соків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі