пʼятниця, 17 вересня 2010 03:26

Зуб мудрості полощать розчином солі

"Півроку тому в мене почав прорізатися зуб мудрості. Ясна трохи боліли, але зуб виліз наполовину і мене не турбував. А минулого тижня після того, як зняли зубний камінь, із ним почало творитися щось страшне. Ясна набрякли так, що зуба практично невидно під тим каптуром, біль був нестерпний, за ніч щока спухла. Стоматолог сказала, що це перикоронарит і конче треба робити операцію. А я боюся. Може, є якісь інші методи лікування цієї напасті?"

Оксана Бойчук, 25 років, Івано-Франківськ


— Найчастіше перикоронарит розвивається на восьмому зубі, тобто на зубі мудрості, — каже стоматолог Жанна Корольчук, 27 років. — Нерідко ці зуби прорізаються частково або залишаються прикритими яснами. Інколи після зняття каменя зуб починає рости далі, викликаючи біль та набряки. У щілині між коронкою зуба і капюшоном із ясен назбируються залишки їжі. Звідси і виникає проблема. Зазвичай із нею йдуть до хірургів, але якщо зуб розташований правильно, то варто спробувати протизапальну терапію.

Для полегшення болю лікар радить полоскати рот настоями ромашки, шавлії та календули. Якщо є гній, їх треба чергувати з сольовим розчином. Не можна робити зігрівальних компресів. Це лише посилить запалення.

— Якщо через деякий час зуб знову розболиться, його краще видалити. Як правило, це необхідно тоді, коли він росте горизонтально або бракує місця для повного прорізування.

Зараз ви читаєте новину «Зуб мудрості полощать розчином солі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі