середа, 02 березня 2011 03:30

Жовті очі бувають при некрозі підшлункової залози

У черкасця 65-річного Олександра Гордієнка вночі дуже піднялася температура. На ранок додався сильний біль у районі жовчного міхура. З підозрою на апендицит "швидка" доправила хворого до хірургії міської лікарні №3. Там діагностували панкреонекроз — омертвіння тканин головки підшлункової залози.

— Мені ставили крапельниці, але температура не спадала. УЗІ показало неполадки з жовчним міхуром. Там був камінчик. А коли розрізали, побачили некроз підшлункової. З таким із сотні хворих виживають п'ятеро. Почистили. Лікар казав, такий вонізм стояв, що вікна операційної відкривали. Потім кололи усілєнні антибіотики, температура стабілізувалася.

Олександр Іванович показує опероване місце. Крізь бинти просочилася сукровиця.

— Шви знімали у три етапи. Після операції в мене чотири дні стояв катетер, через який від підшлункової виходили рештки мертвої тканини. Всі під час операції розпізнати не можна. Так пояснив заввідділенням. Тепер чотири дні маю дренаж. Якщо нічого не буде виділятися, заживе, тоді й додому.

Черкаска 32-річна Людмила Івашова у відділенні лежить понад місяць. 19 січня відчула сильний біль у правому боці біля спини. Наступного дня пожовкли білки очей, а потім усе тіло. Сеча мала темний відтінок.

— Я прийшла в лікарню сама. Обстеження показало гастрит, холецистит, язву і панкреатит. Білірубіна в крові при нормі 20 показувало 96. Мене тиждень лікували, а потім прооперували, видалили жовчний із камінцями. Через кілька днів у туалеті мені стало зле. Почалася рвота, й у шлунку відкрилася кровотеча. Миттєво впав гемоглобін. Зробили переливання крові, промивання шлунка. По тричі на день робили аналізи. То був панкреонекроз.

Підшлункова залоза розташована поперек живота за шлунком, від лівого боку до правого. Вона виробляє гормони — ферменти підшлункового соку, що перетравлюють білки, вуглеводи і жири, які є в їжі. Протоки з жовчі та підшлункової відкриваються в одне "озерце". З підшлункової залози за добу виходить близько 400 мл речовини. Із жовчю в "озерце" виходить до 1,5 л рідини, що тече в дванадцятипалу кишку й перетравлює їжу.

— Постраждати підшлункова залоза може через вірус, недостатнє кровопостачання. Але найпершою причиною захворювання є механічна перепона. Це може бути набряк, пухлина чи камінь. Через що підшлунковому соку ніде дітися. Тому він роз'їдає зсередини стінки підшлункової залози. Тоді настає омертвіння її тканин, — пояснює завідувач відділення хірургії 60-річний Микола Карась.

Некроз підшлункової залози спричинюють неправильне харчування і алкоголь. Важку їжу Микола Федорович радить запивати лужною водою. Після лікування панкреонекрозу пацієнти дотримуються суворої дієти. Не їдять копченого, гіркого, смаженого, бульйонів, не п'ють спиртного.

— Була колись жінка, років 35, із тотальним панкреонекрозом. Після операції вдома їй було достатньо півфужера шампанського, щоб виник повторний некроз підшлункової залози. У таких випадках підшлунковий сік перетравлює стінки кишок, печінки, статеві органи. Жінка померла, — згадує Микола Карась. — В андроповські часи я за лютий прооперував 17 осіб із таким діагнозом. Вижили 10. Тоді люди пили денатурати, одеколони, сурогати алкоголю. Не знаю, що страшніше: рак чи некроз підшлункової залози. Це надзвичайно тяжка хвороба.

Зараз ви читаєте новину «Жовті очі бувають при некрозі підшлункової залози». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі