четвер, 02 липня 2020 05:30

Жителям Львівщини безкоштовно перевірятимуть рівень глюкози

Автор: WWW.MEDTRONIC.COM
  Система iPro2 автоматично визначає рівень глюкози у крові. За результатами шестиденної перевірки лікар коригує подальшу терапію
Система iPro2 автоматично визначає рівень глюкози у крові. За результатами шестиденної перевірки лікар коригує подальшу терапію

Вчетверо зросла захворюваність на цукровий діабет у світі за останні 30–40 років і сягнула рівня пандемії ХХІ ст. Такі дані наводить Міжнародна діабетична федерація та Всесвітня організація охорони здоров'я. Якщо 1980 року на цукровий діабет хворіли 108 мільйонів людей, то 2019-го ця кількість становила майже 463 мільйони, а до 2045 року сягне 700 мільйонів.

Щороку в Україні все більше людей потребують якісного лікування та допоміжних засобів у контролі над захворюванням. Відтепер у Львівській області з'явилося медичне обладнання, що дозволяє точно визначати рівень глюкози у крові, коригувати лікування та запобігти ускладненням, спричинених діабетом. Це обладнання для лікарень закупила компанія Novo Nordisk Україна.

— В Україні майже три з половиною мільйона людей із діабетом, однак знають про діагноз лише 1 200 000 людей, — кажуть у пресслужбі компанії Novo Nordisk Україна. — Проте сучасні методи діагностики та лікування полегшують життя з діабетом. Якщо вчасно виявити хворобу та правильно її лікувати, можна жити повноцінно. При цьому важливо постійно стежити за рівнем цукру в крові. Занадто високий чи низький його рівень може давати важкі ускладнення на всі органи та системи. А в найтяжчих випадках — призвести до коми чи навіть смерті. Тому люди з цукровим діабетом вимушені декілька разів на день колоти пальці та вимірювати цукор у крові вручну. Ці виміри не дають усієї інформації про стан здоров'я, оскільки рівень цукру може коливатися. Наприклад, під час сну або фізичних навантажень, коли вимірювання вручну неможливе.

Завдяки системі iPro2 жителі Львівщини мають можливість перевірити рівень цукру в крові протягом усієї доби. За результатами діагностики, за необхідності змінити лікування. Цей датчик призначений для постійного автоматичного визначення глікемії — рівня глюкози в крові. Моніторинг показує характер змін рівня цукру і дозволяє виявляти перешкоди для компенсації цукрового діабету, тобто стану, коли показники глюкози в крові хворого на діабет не відрізняються від показників здорової людини. Вчасно зрозумівши процеси в організмі пацієнта, лікар зможе оперативно скоригувати курс лікування і уникнути можливих ускладнень. Традиційне вимірювання рівня цукру в крові не дає таких розгорнутих даних.

— Дослідження за допомогою моніторингової системи можна робити людям із діабетом першого і другого типу. Воно займає до шести днів і проводиться під контролем лікаря. Спеціаліст прикріплює пристрій до сенсора та проводить мінімальний інструктаж пацієнту. Той у наступні дні має записувати самопочуття у щоденник або мобільний додаток. За результатами перевірки визначають подальші кроки. Якщо показники в нормі, то лікування можна продовжувати. Якщо ні, то лікар підбере нову схему терапії, — додають у пресслужбі.

Данська фармацевтична компанія Novo Nordisk майже 100 років займається лікуванням цукрового діабету. Весь цей час допомагала хворим жити повноцінно. 2020 року компанія оголосила про нову стратегію соціальної відповідальності, у якій планує перемогти цукровий діабет. Для цього Novo Nordisk зосереджується на трьох пріоритетах. Вкладає в інновації та з часом прагне зробити діабет виліковним. Працює над забезпеченням доступу до інсулінів для найширшого кола пацієнтів. Займається профілактикою захворювання.

— Добовий моніторинг допомагає покращити контроль цукрового діабету. Пацієнт не може самостійно вимірювати цукор що 5 хвилин, а моніторинг із цим справляється, — говорить Орест Петричка, ендокринолог, завідувач інформаційно-аналітичного відділу КНП ЛОР "Львівського обласного державного клінічного лікувально-діагностичного ендокринологічного центру". — Завдяки моніторингу ми отримуємо найоптимальніше відображення глікемічних даних пацієнта протягом дня. Бачимо стрибки глікемії, які пропускаємо під час вимірювання рівня цукру звичайними способами. Відповідно можемо накласти результати на профілі дії інсуліну, щоб скоригувати інсулінову та цукрознижувальну терапію. Так, компенсація діабету в пацієнта буде краща. Якість життя також поліпшується, а тривалість збільшується.

У Львівській області живуть 66,5 тис. людей із діабетом. Із них із інсулінозалежним діабетом — 11,5 тис. Кількість дітей із діабетом — 770. Приріст захворюваності щороку становить 7–8%. Відтепер люди з діабетом на Львівщині можуть пройти моніторинг безкоштовно. Проте на таку процедуру буде черга, адже кожен пацієнт носить апарат шість днів, і в цей час він недоступний для інших.

Можливість проходити добовий моніторинг людям із діабетом — це великий крок на шляху до компенсації та контролю життєво важливих показників.

Зараз ви читаєте новину «Жителям Львівщини безкоштовно перевірятимуть рівень глюкози». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі