понеділок, 07 травня 2018 05:46

Зір після контузії повертають операцією

Автор: WWW.NOVYNARNIA.COM
  Найчастіше після травм та контузій у військових розвивається катаракта. Кришталик втрачає здатність пропускати світло, тому в людини погіршується зір
Найчастіше після травм та контузій у військових розвивається катаракта. Кришталик втрачає здатність пропускати світло, тому в людини погіршується зір

Акцію "100 очей" розпочали українські офтальмологи. Планують зробити 100 операцій військовим, які отримали травми в зоні АТО.

— У мене була контузія після обстрілу, — розповідає 24-річний контрактник Володимир із Чернігова. Прізвища не називає. — Після травми почав втрачати зір. При яскравому сонці нічого не бачив — все заливало білим. Було важко. У військовому шпиталі діагностували катаракту. Та з лікуванням не поспішали, бо дороге. Друг довідався про акцію, за якою безплатно обстежували військових.

Бійцю 2016 року зробили операції на очах безкоштовно, у рамках благодійної акції. Зір відновився.

— Найчастіше після травм та контузій у військових розвивається катаракта — помутніння. Кришталик втрачає здатність пропускати світло, тому в людини погіршується зір, — каже 56-річний Георгій Пархоменко, головний лікар мережі офтальмологічних клінік. Співпрацює з проектом "100 очей". — Часті наркози та рентгени сприяють розвитку захворювання. Комп'ютерна томографія в 100 вісотках випадків є пусковим моментом для катаракти. Але обстежень не уникнути — без них неможливо виявити осколки в тілі бійця.

Специфіка очних травм у тому, що вони проявляються не відразу. Розвиваються за три-шість місяців. Якщо виникає катаракта, єдиний спосіб повернути людині можливість бачити — операція.

— Під наркозом білок кришталика ­дроблять ультразвуком і видаляють. Через надріз у 2 мілі­мет­ри вставляють штучний кришталик. Вживляють тільки сертифіковані, тому ускладнень не виникає. Операція триває 10 хвилин. Зір повертається одразу. Після операції військовий за станом здоров'я може повернутись у зону АТО. Обмеження можуть бути пов'язані із законодавством нашої країни. В Америці, наприклад, люди після такого лікування навіть у космос відправляються, — додає Георгій Пархоменко.

Подібні благодійні акції лікарі вже проводили для учасників АТО та малозабезпечених сімей.

— Ми зробили багато операцій військовим, готові ділитися досвідом. Катаракта — не єдина проблема наших бійців. Часто вони втрачають око внаслідок травми. Якісно вставлене штучне око ззовні мало чим відрізняється від справжнього. Зір не поверне, але значно покращить психологічний стан солдата, — каже лікар.

Для участі в проекті ветеранам та бійцям АТО потрібно звернутись на гарячу лінію фонду, розказати про проблему з очима та залишити дані військового квитка.

— У складний для країни час кожен повинен допомагати як може, — говорить 26-річний Еміль Алібейлі, співзасновник Благодійного фонду "Український проект милосердя". — Ми об'єднали лікарів заради спільної мети — проведення 100 безплатних операцій по видаленню катаракти в бійців та ветеранів АТО.

Військові, які мають діагноз катаракта або інші порушення зору, проходитимуть офтальмологічні обстеження безкоштовно. За потреби їх направлять на операцію. Усі супровідні витрати ми беремо на себе. Хірургічні маніпуляції проводитимуть спеціалісти з багаторічним досвідом.

Зараз ви читаєте новину «Зір після контузії повертають операцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі