понеділок, 08 вересня 2008 15:19

Засиджування на роботі може викликати інсульт

Перевтома погіршує самопочуття і працездатність людини. Часте засиджування на роботі провокує інсульт. Крововилив у мозок, спричинений перепрацюванням, японські лікарі назвали синдромом Кароші. Найчастіше хворіють менеджери, рекламісти та інженери.

— Часті стреси та інтенсивна робота підвищують тиск, — пояснює Владислав Бурик, 36 років, асистент кафедри нейрохірургії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Шупика. — Якщо людина ще й має високий тиск, то ризик інсульту справді значний.

Особливо треба берегтися людям із недугами серцево-судинної системи. А також тим, у кого ламкі стінки артерій — вроджені або набуті аневризми.

— Аневризми бувають і в молодих, двадцяти-тридцятирічних, — говорить лікар. — У мене є такі пацієнти. Вони абсолютно здорові, але судини мають розтягнення й випирання. І якщо вони прорвуться, буде крововилив у мозок.

Тоді пацієнти втратять працездатність. Інвалідність отримують майже 70% хворих. Аби запобігти інсульту, медки радять контролювати тиск.

— Нормальний тиск сто тридцять на дев"яносто, якщо більший — потрібно лікуватися, — радить Бурик. — Проблеми з судинами також провокує куріння. Підлікувати серцево-судинну систему допоможе легкий спорт, приміром фітнес. Але великі навантаження протипоказані.

Психотерапевти радять людям, які некомфортно почуваються на роботі, розібратися у стосунках з колегами.

— Погані стосунки в колективі, особливо якщо керівник зриває зло на підлеглому, або колега постійно бере на кпини, теж провокують психоемоційні розлади — неврози, — пояснює Олександр Осадчий, 31 рік, завідувач реабілітаційного відділення Київського міського психоневрологічного диспансеру N5. — Лише ліки тут не допоможуть. Потрібно розібратися з кривдником або змінити роботу.  Інакше людина ходитиме у замкненому колі. І справді може зірватися.

Берегтися трудоголікам радять і гастроентерологи. Кажуть, постійний стрес провокує гастрити. А часті перекури та кава за робочим столом порушують роботу травної системи.

Зараз ви читаєте новину «Засиджування на роботі може викликати інсульт ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі