середа, 13 липня 2011 06:45

Вуздечку язика підсікають у перший день життя

Автор: фото: Тетяна Сарахан
  У Дмитра Цуркановського із райцентру Калинівка Вінницької області укорочена вуздечка язика. Через це він не може нормально говорити, розвивається патологія прикусу
У Дмитра Цуркановського із райцентру Калинівка Вінницької області укорочена вуздечка язика. Через це він не може нормально говорити, розвивається патологія прикусу

2-річному Дмитру Цуркановському з райцентру Калинівка Вінниччини підріжуть укорочену вуздечку язика під загальною анестезією. Цю вроджену патологію батьки виявили в 1 рік, коли хлопчик почав говорити.

— У роддомі неонатологи не помітили вкорочену вуздечку. Дитина хоче щось казати, а не може, викручує язичком. У рік хірурги-стоматологи трохи підсікли без наркозу. Сказали прийти в 2 роки, хоча підрізати відказалися. Пояснили, що дитина під мєстним наркозом буде крутитися і не відкриє рота, — каже мати Тетяна, 27 років. — Зараз поки що лікую його, бо кашляв і шморгав. Через це наркоз бояться вводити.

Обласні лікарі кажуть, підсікають вуздечку язика без наркозу тільки в перші дні в пологовому будинку. Інакше немовля не може ссати грудне молоко.

— Максимум до семи днів підсікають. У місяць плівочка вуздечки стає масивнішою та кровопостачаємою. Якщо її недосікти, дефект не усунуть. Рана кровоточитиме. Складно за дві хвилини зупинити кров швами. У цей час без анестезії дитя потерпає від болю і стресу, — каже хірург-стоматолог Юрій Чорний, 35 років, із дитячої обласної клінічної лікарні. — Тому до двох років ця процедура не ефективна. Потім підрізання плівочки проводиться лише під загальним наркозом. Тоді дитина крепша.

Укорочену вуздечку виявляють, якщо дитина не може торкнутися кінчиком язика піднебіння і облизати верхню губу. Язик висовує лише набік. Кінчик ніби роздвоюється. Таку патологію виявляють у кожної п'ятої дитини. Після трьох років через укорочену вуздечку розвивається патологія прикусу.

— Прикус лікують брикет-системами чи ортодонтичними пластинками. А вкорочена вуздечка мішає лікуванню. Пластинки можуть злітати і натирати вуздечку. З'являться рани, — говорить Чорний.

Через дефект дитина не вимовляє чітко слова та букву "р". Логопеди назначають міогімнастику, яка розтягує вуздечку.

— Перед операцією дитина має бути абсолютно здоровою. Повинна здати всі необхідні аналізи крові, калу та сечі, пройти огляд у стоматолога, терапевта, неонатолога і кардіолога. А також зробити кардіограму та УЗД серця.

Зараз ви читаєте новину «Вуздечку язика підсікають у перший день життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі