понеділок, 10 серпня 2020 05:01

Висівки допомагають при закрепах

— Прив'язався до проносних, бо без них не можу. Лікар за це насварив, — розповідає Юрій Мазур, 65 років, із Дніпра. — А що мав робити, коли чорнослив і кефір не справлялися. До туалету позив є, але сходити не можу.

Замість проносних таблеток почав пити висівки. За пів години до їжі приймає по 1 ст. л., запиваючи склянкою води. Так висівки у шлунку набрякнуть. Сухі не мають проносного ефекту.

Коли сідає на унітаз, під ноги ставить табуретку. У кого здоров'я дозволяє, може підняти коліна до грудей. Так кишечник найкраще очищується від калових мас.

— Залежність від проносного виникає через "ледачу" товсту кишку. Таке буває частіше в людей похилого віку, хто мало рухається, їсть тверду їжу та недостатньо п'є води. Від цього погіршується кровопостачання кишечника й уповільнюється його моторика, — говорить 44-річний Федір Ковальчук, столичний проктолог. — Також часто зловживають проносними засобами люди, які хочуть швидко схуднути.

Роботу кишечника можна покращити, додавши до раціону висівки чи хліб із борошна грубого помелу. Висівки можна додавати в супи й каші, змішувати з кефіром або медом. Таке харчування позбавить закрепів й допоможе відмовитися від проносних препаратів. Підходять й інші продукти, що містять жорсткі харчові волокна.

— Пророщене пшеничне зерно багате речовинами й вітамінами групи В, що необхідні для нормальної роботи кишечника. Можна приготувати самим. Треба застелити вологою марлею плоску коробку і викласти промите в теплій воді зерно. Коли з'являться зелені паростки, буде готове до вживання.

Замінити таке зерно можна курагою й інжиром. Від закрепу достатньо з'їдати по п'ять сушених плодів на день. Таку ж дію мають узвари з них. Також корисно натщесерце випивати склянку води з лимоном або яблучним оцтом.

Зараз ви читаєте новину «Висівки допомагають при закрепах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі