понеділок, 13 лютого 2017 07:40

Від сидячої роботи розтягуються м'язи

Автор: ФОТО З САЙТА www.rbc.ua
  При падінні не слід виставляти руки вперед. Так можна зламати зап'ясток. Найбезпечніше падати на бік
При падінні не слід виставляти руки вперед. Так можна зламати зап'ясток. Найбезпечніше падати на бік

— Бігла за донькою в садок, а потрапила в травмпункт. На темній вулиці не видно льоду. Спішила, то не сильно й дивилася під ноги. Незчулася, як впала. Почав пекти лівий зап'ясток, — каже киянка 27-річна Олена Ясик. — У лікарні наклали гіпс, щоб кістка правильно зрослася.

— Найбільша помилка людей, коли падають вперед, це виставляти руки. Так вони хочуть полегшити удар. А в результаті ламають зап'ясток або передпліччя, — говорить столичний ортопед Федір Лимарчук, 37 років. — Також небезпечно падати на спину та сідниці з усього розмаху. Це може закінчитися переломом шийки стегна. Коли відчуваєте, що падаєте, слід згорнутися ембріоном і спробувати впасти на бік. Щоб уберегти голову, необхідно притиснути підборіддя до грудей.

При падінні потрібно напружити м'язи. Це захистить суглоби від травмування. Якщо падаєте на спину, притисніть підборіддя до грудей, а руки розведіть щонайширше.

— Часто раджу пацієнтам прикинутися нападаючим котом. Швидко зігніть ноги в колінах і втягніть голову в плечі.

При переломі рука чи нога напухає й синіє. Треба прикласти холодне й прийняти знеболювальне. Зробити в лікарні рентген і накласти гіпс.

Після перелому необхідно їсти рибу, яйця, м'ясо індика чи курки, багаті на кальцій кисломолочні продукти. Щоб кістки зросталися швидше, важливий вітамін D. Він утворюється під дією сонячного проміння. Взимку вистачить, щоб воно потрапляло на обличчя й руки.

— Найбільш беззахисні перед падінням люди, які на роботі цілий день сидять, — каже столичний фітнес-тренер 23-річний Тарас Галь. — Від тривалого сидіння м'язи розтягуються і перестають працювати. Так кістки незахищені під час травм.

Слід проводити невелику розминку кожні 2 год. Достатньо пройтися. Кілька разів нахилитися вперед і в боки.

— Треба робити це повільно. Така вправа гарно розтягує м'язи спини. Якщо немає місця, де нахилятися чи присідати, достатньо стоячи рівно піднятися на носки й перевалитися поступово на п'яту. Це розминає ногу від коліна вниз.

Такі вправи зміцнять м'язи й убезпечать людей від пере­ломів.

Зараз ви читаєте новину «Від сидячої роботи розтягуються м'язи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі