пʼятниця, 30 грудня 2011 00:30

В українців стали здоровішими серце та легені

Професор Микола Поліщук, 67 років, колишній міністр охорони здоров'я, помітив, що українці почали менше хворіти на недуги, пов'язані із курінням та зловживанням алкоголем.

— За 10 місяців цього року від хвороб системи кровообігу вмерли на 20 тисяч людей менше, ніж торік. Це тому, що українці через погіршення економічної ситуації та ріст цін на алкоголь і цигарки стали менше пити й курити. Вартість пляшки горілки в середньому зросла на 12 гривень. Тому й поменшало смертей і недуг, пов'язаних із кардіологією, панкреатитами, цирозом печінки, — каже Микола Поліщук.

Смертність від хвороб, спричинених курінням, 2011-го зменшилася на 26%. Микола Поліщук пояснює, що якби всі дотримувалися здорового способу життя, за рік умирали б на 40% менше українців.

— Навіть при перших, не масових відмовах від алкоголю й тютюну, вмерло на 20 відсотків менше чоловіків у віці 30-40 років.

2011-го увосьмеро збільшилася захворюваність на кір. Лікарі це пов'язують із масовою відмовою від щеплень два роки тому.

— Зате цього року українці менше хворіли на туберкульоз і грип, більш як на рік зросла тривалість життя, — каже 53-річний Микола Хобзей, директор департаменту лікувально-профілактичної допомоги Міністерства охорони здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «В українців стали здоровішими серце та легені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі