середа, 16 жовтня 2019 07:10

Уреаплазмоз викликає запалення яєчників

Автор: www.likar.info
  Щоб своєчасно виявити інфекцію, слід періодично здавати аналізи на уреаплазму
Щоб своєчасно виявити інфекцію, слід періодично здавати аналізи на уреаплазму

— Дуже боліло внизу живота з лівого боку. Пішла перевірятися — гінеколог підтвердив запалення яєчника. Здала всі аналізи — виявили уреаплазмоз. Звідки й коли взявся — не збагну. До цього нічого не турбувало, — каже 33-річна Ольга Шелест із Запоріжжя.

Уреаплазмоз — це інфекційне захворювання, викликане неконтро­льованим розмноженням бактерій уреаплазми. Не менше 60% жінок є носіями цих мікроорганізмів, і більшість про це не підозрюють.

— Коли імунітет у нормі, бактерії ніяк себе не проявляють. Якщо імунітет знижується, спричинюють запалення сечостатевої системи. Буває це на фоні стресу, переохолодження, — розповідає 41-річна лікар-гінеколог Ірина Якименко з Києва.

У жінок запалюються маткові труби та яєчники, у чоловіків — яєчка й простата. Найчастішими симптомами при цьому є виділення з піхви, біль унизу живота й при сечовипусканні, мутні виділення із сечовипускального каналу, часті позиви до сечовипускання, свербіж і дискомфорт у ділянці геніталій.

— Якщо спричинене уреаплазмами запалення не лікувати своєчасно, воно може стати хронічним. Найчастіше в чоловіків розвивається хронічний простатит, епідидиміт, пієлонефрит. У жінок — хронічні форми вагініту, цервіциту, ендометриту. На тлі всього цього в обох статей можливе безпліддя.

Основним шляхом зараження уреаплазмами є незахищений статевий контакт. Не лише генітальний, а й оральний і анальний. Інший спосіб передачі — від матері до дитини.

— Під час вагітності уреаплазмоз особливо небезпечний. Спричинені ним запальні процеси можуть стати причиною викидня або передчасних пологів, призвести до завмирання плоду й появи важких аномалій розвитку. Найчастіше уреаплазма вражає легені й очі дитини.

Щоб своєчасно виявити інфекцію, слід періодично здавати аналізи на уреаплазму. Особливо тим, хто часто змінює статевих партнерів і не користується презервативами. Лікар призначає аналізи, якщо пацієнт приходить із симптомами запалення малого тазу або порушення мікрофлори піхви.

— Лікується уреаплазмоз антибіотиками. Вони здатні спричинити дисбактеріоз кишечника, тому призначається ще низка препаратів для відновлення мікрофлори. Приймати препарати має і сам хворий, і його статевий партнер.

Зараз ви читаєте новину «Уреаплазмоз викликає запалення яєчників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі