четвер, 02 червня 2022 00:30

Укус бджоли викликає задуху

Автор: dp.gov.ua
  Місце укусу бджоли варто промити водою та милом, на 10 хвилин прикласти холодний компрес або лід. Це завадить набряку
Місце укусу бджоли варто промити водою та милом, на 10 хвилин прикласти холодний компрес або лід. Це завадить набряку

Без швидкої допомоги людина вмирає

На Закарпатті бджола вжалила 38-річну жінку. Отрута спровокувала важку алергічну реакцію. Хвора померла, доки її довезли до лікарні.

— Для здорової людини укус бджоли не є смертельним, — каже алерголог 42-річна Ганна Соловченко з Одеси. — Виникає біль і почервоніння, які за три-чотири дні минають. Але 4 відсотки українців мають алергію на отруту комах.

Найчастіше алергічну реакцію провокує укус бджоли, оси чи джме­ля.

— Що більше разів бджола вкусить людину, то вищий ризик розвитку алергії, — продовжує.

Алергія на отруту комах передається у спадок. Якщо є в обох батьків, ймовірність успадкування дитиною збільшується удвічі.

— Набряк у місці укусу — не обов'язкова ознака алергії. Це — нормальна реакція організму на отруєння токсинами, — розповідає Соловченко. — Алергія проявляється болем, почервонінням, набряком у місці укусу та ділянки довкола, напуханням руки чи ноги. Виникає свербіж, висип, нудота чи блювання. Падає тиск, людина стає тяжко дихати, болить у грудях.

До тяжких проявів алергії належить кропив'янка й анафілаксія — алергічна реакція, під час якої розширюються судини, виникає набряк, стискаються бронхи. Є ризик задихнутися.

— Реакція на укус може розвинутися за кілька годин чи три тижні. Пізніше проявляється лихоманкою, болем у суглобах, збільшенням лімфовузлів, набряком Квінке, — говорить Ганна Соловченко.

Якщо в людини після укусу виникала кропив'янка, ризик тяжких алергічних реакцій становить 20%. Коли була анафілаксія — то 40–70%.

— Якщо бджола, оса чи джміль ужалили в обличчя чи ротову порожнину, раджу звернутися до лікаря, — додає Соловченко. — Особ­ливо, якщо напало кілька комах. Або після укусу розпух язик, стало важко ковтати, дихати, не вистачає повітря. У людини виникла слабкість, пришвидшилося серцебиття, впав тиск.

Алергію на отруту комах можна вилікувати.

— Допомагає алерген імунотерапія. Курс триває від трьох до п'яти років, — каже Ганна Соловченко. — Імунотерапію проводять дорослим, у яких розвивалася системна алергічна реакція на укус. І дітям, які мали анафілаксію.

Вберегтися від укусів допоможуть відлякувальні засоби. Коштують від 40 грн. Ціна залежить від виробника. Ним обробляють шкіру.

Перед роботою на пасіці радить відмовитися від солодких парфумів і яскравого одягу, які приваблюють комах.

— Якщо бджола вжалила вас чи рідних, то перейдіть в безпечне місце, де немає ризику повторного нападу. Якщо жало залишилося в шкірі, обережно видаліть його. Промийте місце укусу водою та милом. Прикладіть на 10 хвилин холодний компрес або лід. Це завадить набряку.

Місце укусу змащують кремом із гідрокортизоном 0,5–1%. Свербіж зменшують антигістамінні препарати.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Укус бджоли викликає задуху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі