четвер, 14 травня 2020 07:50

Українці з донорським серцем пересадили нирку

Автор: WWW.FACEBOOK.COM
  Ксенії Щіголь із Миколаєва 2017-го пересадили серце 17-літньої індійки, цьогоріч у березні — нирку від батька. Таку операцію в Україні провели вперше
Ксенії Щіголь із Миколаєва 2017-го пересадили серце 17-літньої індійки, цьогоріч у березні — нирку від батька. Таку операцію в Україні провели вперше

— Ксенії Щіголь, яка має донорське серце, пересадили нирку. Це перша в Україні така операція. Орган віддав батько, — розповідає 44-річний Сергій Бочарніков, уролог-трансплантолог, заступник головного лікаря Національного інституту хірургії та трансплантології ім. Олександра Шалімова.

35-річну Ксенію Щіголь із Миколаєва прооперували 11 березня. Виписали ­додому через дев'ять днів. Донорське серце вона отримала 2017-го в Індії.

— 2012 року я захворіла на гострий лейкоз, рак крові. Пройшла 24 курси хіміотерапії. І серце здало, — розповідає Ксенія. — Єдиним порятунком була трансплантація. Мені пересадили серце 17-річної індійки, яка загинула в аварії.

— А восени торік погіршилися результати аналізів. Розпухли ноги, лице. В організмі було більш як 10 літрів води. Ще й підхопила бронхіт, пила сильні антибіотики. Лікарі кажуть, вони могли вплинути на нирку. Або — спроба перейти з оригінального препарату для серця на аналог. Спершу думали, що то — відторгнення органу, направили у столичний Інститут серця. На обстеженні виявили проблеми з ниркою. Призначили гемодіаліз — процедуру очищення крові. Його проходила чотири місяці. Постійно пила імуносупресанти, щоб організм не відторгнув серце. Була загроза, що перестане працювати, бо ці препарати вимиваються під час діалізу. Лікарі сказали, що врятувати може тільки пересадка нирки.

Обоє батьків Ксенії підійшли для донорства. У матері був високий тиск, тому нирку віддав батько — Сергій Науменко, 57 років. Операцію провели безкоштовно, у рамках державної програми із трансплантації. Така коштує 324 тис. грн. За гроші, які допомогли зібрати люди, родина докупила ліки.

— Близько місяця нас із батьком готували до операції, — продовжує Ксенія Щіголь. — У нього був підвищений цукор. Чекали дозвіл від ендокринолога. Мені зробили повне обстеження серця. Лікарі мали зрозуміти, яку дозу анестезії витримаю.

— Дві бригади хірургів оперували три години. Одна вилучала донорський орган у батька, друга проводила трансплантацію, — говорить Сергій Бочарніков. — Пересаджені нирки в середньому служать 10–12 років. Одна пацієнтка з донорським органом прожила 28 років. При дотриманні рекомендацій, нирка Ксенії працюватиме довго. Півроку щомісяця потрібно робити загальний аналіз крові, сечі, УЗД пересаджених органів. Далі — двічі на рік.

Багато пацієнтів після трансплантації живуть активно. Головне — регулярно приймати ліки.

Ксенії Щіголь за три місяці можна буде займатися на тренажері-велосипеді.

Медики радять відмовитися від солоних, жирних і копчених страв. Категорично заборонений грейпфрут. Він знижує концентрацію препаратів в організмі.

Щоденно Ксенія приймає більше як 20 препаратів — для захисту від інфекцій, зниження рівня холестерину в крові, підтримки донорських органів.

— Ще відчуваю слабкість у ногах. Перші півтора місяця мала цистит. Лікарі не могли зрозуміти, чим викликаний, бактеріальний посів був чистий. Зараз трохи нестабільний вміст препаратів, які приймаю для невідторгнення органів. Тому аналізи здаю кожні два тижні. Щомісяця проходжу комп'ютерну томографію та ультразвукову діагностику. Терапія не змінилася, препарати для донорського серця і нирки однакові. Основними забезпечує держава безкоштовно, на деякі маю 50-відсоткову знижку.

Ксенії допомагають одужувати 14-річний син Іван та чоловік 36-річний Олександр, працює будівельником.

— В Індії сказали: "Ми тебе рятували не для того, щоб засіла в коконі. Маєш жити, як здорова людина". Те саме повторили в Інституті Шалімова. Переоцінила багато речей. Щодня прокидаюся з думкою: дай Боже, щоб нові органи довше попрацювали, — каже Ксенія. У Миколаєві очолює громадську організацію Національний рух "За трансплантацію". Допомагає хворим, які потребують донорських органів.

— Щороку пересаджуємо до 60 нирок, — говорить Сергій Бочарніков. — Важливо, щоб запрацювала і трупна трансплантація. Бо багато пацієнтів не мають можливості отримати орган від родичів.

Зараз ви читаєте новину «Українці з донорським серцем пересадили нирку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі