четвер, 25 вересня 2008 17:19

У шульги швидко стомлюється рука

— У радянські часи ліворуких перевчали. Зараз цього не роблять, — каже психолог-методист київського ліцею Лариса Єргієва, 38 років.

10–15% людей — ліворукі. У них розвинена права півкуля мозку, яка відповідає за ліву частину тіла. Вчені кажуть, половині шульгів це передалося з генами у спадок. Решта стали такими через післяпологову травму.

У Середньовіччі ліворуким приписували відьомські здібності, їх переслідували. У СРСР шульгів били по руці, прив"язували до тулуба ліву руку. Так блокували праву півкулю мозку й творчий потенціал дитини.

— У Росії є посібники, як навчити писати ліворуких, — додає Єргієва. — Там все детально розписано: під яким кутом виводити букву, де поставити крапку. У нас такого посібника немає. Дитина вчиться писати інтуїтивно. Ліва рука швидко втомлюється, страждає почерк.

За кордоном для шульгів є магазини. Там продають побутові речі, пристосовані для лівої руки — від штопора до комп"ютерної мишки. Перший магазин відкрили 1968-го в Лондоні. Схожі є у США, Японії та Росії.

Зараз ви читаєте новину «У шульги швидко стомлюється рука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі