понеділок, 17 вересня 2007 14:57

У Сергія Великого ліва нога була коротшою від правої на шість сантиметрів

17-річний Сергій Великий з Івано-Франківська народився із вадою: ліва нога була коротшою за праву. Була вражена стегнова кістка. Спочатку дефект не помічали. У сім років Сергій грався у дворі й зламав ногу. Після загоєння різниця у довжині стала помітнішою. Хвора нога почала вкорочуватися.

— Для нас це стало справжньою бідою, — говорить Ніна Велика, 52 роки, мати Сергія. — Як зняли гіпс, я відразу помітила різницю. Права нога була десь на два сантиметри довшою за ліву. Ходила до лікарів у нас в Івано-Франківську. Кажу: щось не те — ліва нога менша. А вони заспокоювали, що то мені здається.

Коли Сергієві виповнилося 12 років, мати знову повела його до обласних травматологів. Один із лікарів помітив дефект у поставі хлопця. Але сказав зачекати, мовляв, він ще замалий для серйозної операції.

— То було помилкою. Якби мама привела його до нас тоді, ми відразу виправили б усе. А так хвороба затягнулася. Чим організм старший, тим важче переносить операцію, кістки складніше зростаються, — пояснює головний лікар Івано-франківської клініки відновлювальної ортопедії та ортопедичної косметології "Ортос-Центр" Роман Бородайкевич, 45 років.

У Сергія ліва нога була коротшою від правої на 6 см. Хлопець шкутильгав. У нього викривився хребет, і почав рости горб. Мати привела сина до "Ортос-Центру". 12 вересня там йому зробили операцію. Готуються до другої. На стегнову кістку наклали металеві диски, які час від часу розтягуватимуть. Так нога має стати довшою. З апаратом Ілізарова Великий ходитиме з півроку. За дві операції, огляди та стаціонарне лікування Ніна Іванівна заплатила $10 тис.

— Та я хоч знаю, за що віддала ці гроші. А в державній лікарні все одно їх мусила б дати. Скільки можна себе тішити, що в нас безплатна медицина. Усі ж бачать, що це не так. Ми наскладали грошей із пенсії, яку отримував син, і привезли його сюди.

За дев"ять років у "Ортос-Центрі побувало до тисячі людей

Батько Сергія — військовий. Мати — домогосподарка.

За словами Романа Бородайкевича, операція складна, але хлопець стане на ноги.

— У нашій практиці це не перший і не найважчий випадок — зауважує хірург. — Десь два роки тому нарощували ногу дитині. Дівчинка 12 років мала одну кінцівку коротшу на 20 сантиметрів за другу. В операційній я провів майже п"ять годин. Ламали ногу в трьох місцях, наклали конструкцію. Зараз дівчинка здорова. Бігає, живе повноцінним життям. А нещодавно хлопцеві з Житомира робили нарощування на руці. Нещасний випадок — відірвало всі пальці. За три години операції ми зробили йому два пальці. Тепер він може тримати ложку.

За дев"ять років у "Ортос-Центрі" побувало до тисячі людей з України та з-за кордону. У закладі використовують техніку Ілізарова. На тілі роблять невеликі надрізи, у кістку вставляють титанові спиці та фіксують їх обручами. За допомогою цієї конструкції кінцівку можна видовжувати у потрібному напрямку та зрощувати. Кінцівка розтягується десь на 1 мм на добу. Зі шпицями у кістках можна ходити.

За допомогою апарата Ілізарова лікують деформовані кінцівки при ДЦП, поліомієліті, виправляють дефекти стегнової кістки, ахондроплазію (недостатній зріст). Ця методика допомагає виправити горб, вирівняти викривлені пальці на стопах та руках.

Операція в "Ортос-Центрі" коштує від $1,5 тис. Найдешевша — з виправлення вад ДЦП. На тиждень Бородайкевич оперує 1–2 пацієнти. Курс лікування у стаціонарі коштує 100 грн на день разом із харчуванням та ліками. У клініці вимагають обов"язкового огляду у перший, третій та шостий місяць після операції. Лікар оглядає проопероване місце, розтягує накладені конструкції. Огляд коштує в середньому 100 грн.

Пацієнт попросив зробити йому ноги кривими

У клініці "Ортос-Центр" також займаються косметичною хірургією.
— До нас приходять жінки різного віку за гарними ногами, — каже Роман Бородайкевич. — Коли вирівнюються ноги, в людини змінюється все: і постава, і ріст, навіть обличчя. Людина молодшає на очах.
Лікар розказує, що до клініки приходять не тільки вирівнювати ноги, а й викривлювати.
— Нещодавно оперував одесита. Він — моряк. Щоб стати капітаном, казав, треба, щоб дугою були обидві ноги. Ми попрацювали, зробили, — говорить лікар.

Зараз ви читаєте новину «У Сергія Великого ліва нога була коротшою від правої на шість сантиметрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі