вівторок, 16 лютого 2016 05:05

У санаторії "Лермонтовський" Бориса Григор'єва поставили на ноги

Автор: ФОТО З САЙТА www.sanlermontov.com.ua
  У санаторії розробляють суглоби після травм, руки й ноги після інсультів
У санаторії розробляють суглоби після травм, руки й ноги після інсультів

52-річна одеситка Ілона Григор'єва на початку лютого замовила путівку для двох у санаторій "Лермонтовський" на березі Чорного моря. Із батьком 75-річним Борисом Миколайовичем відпочиватимуть і лікуватимуться в оздоровниці три тижні у червні.

— Два роки тому тато переніс інсульт. Упав на вулиці, коли повертався з роботи — працював вахтером у студентському гуртожитку. Перехожі викликали "швидку". Лікарі не давали жодних шансів на одужання. Казали, що в такому віці важко відновитися. Батька паралізувало, відняло мову. Інколи здавалося, що він навіть мене не пам'ятає, — розповідає Ілона Борисівна. — Через півроку він став на ноги, заново вчився розмовляти. Знайома порадила пройти реабілітацію у санаторії "Лермонтовський".

Цей санаторій — багатопрофільний реабілітаційний заклад у затишному парку. Відомий далеко за межами Одеси як провідний науковий центр. Зручне розташування санаторію, близькість культурних і ландшафтних пам'яток дає змогу лікувати складні хвороби у пацієнтів різного віку.

Бориса Миколайовича поклали у відділення ранньої реабілітації після гострих цереброваскулярних хвороб і нейротравми. Донька доглядала за ним, разом ходили на процедури. Був серед пацієнтів-інсультників, людей із черепно-мозковими травмами. Чоловіку призначили лікувальну фізкультуру.

— Для таких пацієнтів найкраще підходить механотерапія — зцілення рухом. У нашому санаторії облаштований зал для лікувальної гімнастики, масажів. Його називають музеєм механічних тренажерів, він — один такий на всю Україну. Призначений для людей із недугами серця й судин, нервовими розладами. Тут розробляють суглоби після травм, руки й ноги після інсультів, — розповідає начальник медичної служби санаторію Раїса Шульга.

Батько Ілони Григор'євої відвідував "кабінет психофізичного розвантаження". Тут застосовують лікувальну фізкультуру з елементами психо-, аромо- та музикотерапії.

— Тато завжди намагався бути корисним. Дітей годував, одягав, вчив. Маму не пускав на роботу. Казав, що працювати — не жіноча справа. Як вийшов на пенсію, не звільнявся. Хотів онукам допомогти. Після інсульту його гнітило, що маємо ним опікуватися. Впадав у депресію. Психотерапія вивела його з цього стану. У мене після сеансів музикотерапії втому наче рукою зняло, — каже Ілона Борисівна.

Пенсіонер після сеансів бальнеотерапії й грязелікування зміг ходити без ціпка. Минув головний біль, нормалізувався тиск.

— Пацієнтам відповідно до діагнозу підбираємо лікувальні ванни, інколи їх поєднуємо, — говорить Раїса Миколаївна. — У нас є скипидарні ванни, йодо-бромні, вуглекислі. Широко застосовуємо ароматизовані ванни — валеріанові, лавандові. Людям після інсульту добре допомагають хвойні. У лікуванні широко використовуємо цілющу грязь Куяльницького лиману. Нагріту накладаємо на проблемні ділянки тіла — робимо "грязьові аплікації".

У грязьовому відділенні застосовують "єгипетський" метод лікування. У замкнутій камері без даху є джерела інфрачервоного випромінювання. Стіни покриті матеріалами, що відбивають тепло. Людину обмазують підігрітою лікувальною гряззю. Вона заходить у камеру на 15–20 хв. Після цього стає під душ. Ефект — як від сонця на березі грязьової водойми. Процедура доступна будь-якої пори року.

— Людей з інсультом за їхньої згоди вводимо в електросон. Він подібний до природного. Під час сеансу струм проходить через мозок пацієнта. Покращує кровообіг, заспокоює нервову систему. Людина прокидається з хорошим настроєм, — пояснює лікар. — Після інсультів дуже дієвий метод електричної стимуляції м'язів. Вони ослаблені, їх треба зміцнити. Під впливом струму м'язи скорочуються — таким чином тренуються й поступово відновлюються.

До реабілітаційного відділення санаторію приймають учасників АТО — оздоровлюють і надають психологічну допомогу.

Одеса, провулок Лермонтовський, 2. Тел.: 0(48) 724 66 39, 0(93) 326 52 77

sanlermontov.com.ua

Зараз ви читаєте новину «У санаторії "Лермонтовський" Бориса Григор'єва поставили на ноги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі