понеділок, 20 серпня 2012 07:30

Тріщини у дисках хребта з'являються з дев'яти років

Автор: фото з особистого архіву Геннадія Саєнка
  Ортопед-травматолог клініки лікаря Саєнка Роман Коссак проводить маніпуляції на поперековому відділі хребта пацієнтки
Ортопед-травматолог клініки лікаря Саєнка Роман Коссак проводить маніпуляції на поперековому відділі хребта пацієнтки

Черкасець Володимир Смичко, 47 років, мав п'ять гриж хребта. Коли біль не минув після операції, порушив заборону хірургів і вдався до мануальної терапії.

— Ми вже мали зо дві сотні таких пацієнтів. Застосовували до них м'яку методику мануальної терапії і на 90 відсотків полегшували біль, — розповідає Геннадій Саєнко, невропатолог, рефлексо- та психотерапевт із понад 25-річним стажем, засновник клініки діагностики і лікування захворювань хребта й суглобів.

Хребці оточують м'язи. Через їх спазм людина відчуває біль, не може розігнутися.

— Якщо пацієнт запитує, чи я його вилікую, кажу, що ні. Бо порушення в опорно-руховому апараті з віком неминучі. Це розплата людини за вертикальне положення хребта, за прямоходіння. Перші тріщини в дисках починають з'являтися з 9 років. А дві-три грижі є у кожної людини. Оперувати їх не завжди потрібно. Можна підтримати хребет, зняти спазм, щоб біль відступив, і організм перепочив. Є пацієнти, які чують хруст під час сеансу та бояться мануальної терапії. Він не стосується процедури. Під час мануальної терапії немає ніякого вправляння хребців. Є розтягування м'язів, які оточують хребець. Зранку витягуєш ноги і чуєш хрускіт. Це щось подібне до мануальної терапії, яку людина зробила сама — розтягнула м'язи та суглоби.

Мануальну терапію не радять людям після 65 років.

— З віком кістки слабшають. Якщо робити у старшому віці мануальну терапію в класичному методі — блискавичними короткими рухами, — то можна пошкодити кістку. Якщо плавно витягувати суглоб, розслабляти м'язи, щоб не стискали нервові закінчення, то шкоди не буде. Маємо досвід роботи навіть з вагітними.

Жінкам при надії маніпуляції не роблять на попереку, щоб не стимулювати передчасні пологи. Мануальну терапію також не радять людям із пухлинами хребта.

— Робимо рентген 99 відсоткам пацієнтів. Бачимо хребець, який заповнює пухлина. Якщо вона доброякісна, то не змінюється, але послаблює хребець. Провокує біль. У таких випадках мануальний терапевт обходить хребець із пухлиною — натискає вище та нижче. За рахунок розслаблення м'язів спазм і біль минають.

Мануальна терапія протипоказана при загостренні хвороб внутрішніх органів, злоякісних пухлинах, ревматоїдних артритах у гострому стані. Ті, хто незадовго до курсу мануальної терапії перехворіли на грип, легше переносять лікування. М'язи після грипу виснажені, не напружені. Їх легше розминати та розслабляти.

— Мануальною терапією значно полегшуємо стан хворих на дистонії, гіпертонії. Можна покращити зір, слух, які знижуються через порушення кровообігу в шийному відділі хребта.

У ньому проходять судини й артерії всередині кістяка. Пригадую пацієнтку, яка втратила свідомість після обстеження в лора. Пролежала 20 хвилин із закинутою головою. Рефлекторно у неї спазмувало артерії, що проходять усередині хребцевого каналу. Голова крутилася так, що піднімаючись з ліжка, одразу падала. М'язи настільки стягнули шию, що вона боялася повернути голову через біль. Відновили її здоров'я курсом мануальної терапії. Дітям часто вистачає одного прийому. При порушенні постави мануальному терапевту достатньо оглянути хребет, вплинути на два-три місця і відпустити дитину. Хоча інші лікарі зазвичай прописують тривале лікування.

Після комплексного обстеження та оцінки стану хребта, суглобів і нервової системи в клініці лікаря Саєнка пацієнти за потреби проходять також бальнео-, фізіо-, рефлексотерапію. Потім їм призначають комплекс вправ лікувальної фізкультури, що можна виконувати вдома без спеціальних тренажерів.

Кабінети вертебрологічної допомоги клініки лікаря Саєнка працюють на базі санаторію "Карпати" у місті Трускавець на Львівщині, у містах Моршин, Рівне та Запоріжжя.

Деталі за тел.: 0(3247) 6 28 41 чи на сайті www.saenko.org.

Зараз ви читаєте новину «Тріщини у дисках хребта з'являються з дев'яти років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі