понеділок, 02 липня 2007 17:55

Тіло Григорія Куцоконя вкрилося пухирями

Автор: фото з архіву Черкаської обласної лікарні
  Медикаментозна алергія у Григорія Куцоконя з Вербівки Кам’янського району на Черкащині почалася після прийому ліків від температури — сульфадиметоксину та колдрексу. Знімок зроблений у лютому цього року
Медикаментозна алергія у Григорія Куцоконя з Вербівки Кам’янського району на Черкащині почалася після прийому ліків від температури — сульфадиметоксину та колдрексу. Знімок зроблений у лютому цього року

Усе тіло 58-річного Григорія Куцоконя з Вербівки Кам"янського району на Черкащині було вкрите пухирями, як від опіків. Так відреагував організм чоловіка на ліки від застуди. Знадобилося 40 днів, щоб Григорій Степанович одужав.

— Це сталося цього року, на початку лютого, — Григорій Степанович сидить у кабінеті завідділення алергології Черкаської обласної лікарні. Раз на місяць він приїжджає до обласного центру на огляд. Разом із ним дружина, 56-річна Катерина Михайлівна. — Катя поїхала тоді на кілька днів до старшої доньки Наталі в сусіднє Телепино глядіти онуків. Я залишився господарювати сам. Дев"ятого числа, у п"ятницю, в мене піднялася температура. Дружина по телефону порадила випити сульфадиметоксин і колдрекс. Їсти сів через дві години. Раптом почав випадати зубний протез.

Чоловік не міг зрозуміти, що з ним діється. Через кілька годин відчув біль у горлі, животі, неймовірно пекла шкіра. Температура не спадала, а навпаки піднімалася вище 39 градусів.

— Григорій Степанович два дні нічого нікому не казав. А зубний протез у нього не тримався, бо "полізла" слизова. У роті з"явилися язви, набряки. Перестала йти сеча, — пояснює головний алерголог області Катерина Щербата.

— Я сначала не хотів жінці казати, — виправдовується чоловік. Каже, що зателефонував їй лише в неділю. — І то через те, що треба було корову доїти, поратися, а сили десь ділися.

Дружина взяла у Телепиному "швидку", й Куцоконя відвезли у Кам"янську районну лікарню. Через живіт вивели катетер.

— Тіло вже обсипало пухирями, навіть під підошвами. Не міг стати на ноги. Районні лікарі думали, що це "краснуха". Поклали чоловіка в інфекційне відділення, призначили лікування. А наступного дня пухирі почали лопати. На їх місці утворювалися великі рани, — розповідає жінка.

Разом із бинтами знімалися шматки шкіри

Григорій Куцоконь був притомний. Лікарі викликали з Черкас санавіацію з алергологом і реаніматором. Обласний алерголог Катерина Щербата поставила діагноз "медикаментозна алергія". Куцоконя перевезли до обласного центру, поклали в реанімацію. Чоловік лежав без одягу в спеціальному боксі. Завідуючий опіковим відділенням Володимир Цапенко проводив місцеву терапію — примочки, мазь. Привезли спеціальну сітку на ліжко, щоб знизу білизна не прилипала до тіла. Весь забинтований Григорій Куцоконь лежав під спеціальним каркасом зі стерильних простирадл. Там цілодобово були включені бактерицидні лампи, а знизу безперестанку працював бактерицидний обігрівач.

— Я тіки трохи отодвину простині, а медсестри моментально вже й біжать. Їм же через скло видно. А воно ж болить, та ще й пече. Сушило дуже, — розповідає Григорій Степанович.

Згадує щоденне перебинтовування. Разом із бинтами знімалися шматки шкіри. Навіть на п"ятах і ступнях. При спогадах чоловік аж здригається.

— Його тіло було суцільною раною. А зараз, гляньте, він зовсім омолодився. Правда, ще на ногах пігментація лишається, — лікарка просить Куцоконя показати. Сама нагинається і допомагає закотити штанини.

Усі розуміли, що випадок тяжкий.

— Нам із донькою тоді так і сказали, що надії дуже мало. Пояснили, що 80 відсотків ураження шкіри при медикаментозній алергії — це смерть. А у чоловіка було більш як 90, — стомленим голосом говорить його дружина.

На лікування у Куцоконів пішло майже 5 тис. грн. Ще стільки ж виділила лікарня. Півтора місяця Григорієві Степановичу вводили великі дози гормонів, антибіотиків, вливали плазму.

Катерина Щербата 30 років працює алергологом. Запевняє, що алергія на медикаменти буває рідко. Григорій Куцоконь раніше ніколи не мав ніякої алергії. Лікарі пояснюють, що так відреагував його організм на сульфадиметоксин і колдрекс. Хоч пігулки були непідроблені й непрострочені.

Григорій Степанович досі на лікарняному. Він агроном. Але тепер не зможе бувати на сонці й працювати з отрутохімікатами. Йому дали другу групу інвалідності.

Передбачити напад не можна

Алергія на медикаменти виникає у 15% людей. Вона проявляється висипами на шкірі (пухирці чи пігментні плями), задухою, набряканням губ чи ока, свербінням. Найчастіше виникає через ліки, які містять аспірин, а також вітаміни групи В та рентген-контрастні речовини, які п"ють перед обстеженням внутрішніх органів.
— Передбачити алергію неможливо, — пояснює Людмила Забродська, 36 років, лікар столичного Центру алергічних захворювань верхніх дихальних шляхів та вуха. — Це реакція організму в певний момент. Вона може більше ніколи не повторитися.
У Григорія Куцоконя була медикаментозна алергія із синдромом Лаєла.
— Це найгостріший прояв, — розповідає Людмила Забродська. — Він розвивається стрімко, за два-три дні, якщо неправильно підібране первинне лікування. Іноді через це пацієнта не встигають врятувати.
Складність такої алергії — в однакових висипах на шкірі та внутрішніх органах. Лікарі кажуть, що важко лікувати саме внутрішні ушкодження. До одужання пацієнт лежить у стерильному боксі (від будь-якої інфекції може померти) та вживає подрібнену й легку їжу. Тверді харчі можуть викликати кровотечу через відшарування слизової кишківника. Зупинити таку кровотечу майже неможливо.

Євгенія ЗЛИДНЄВА

Зараз ви читаєте новину «Тіло Григорія Куцоконя вкрилося пухирями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі