— Є в мене один пацієнт, який ніколи не міряє температуру. Одразу відчуває високу, бо слабне і стукає в голові. А показує нормальну, — каже Володимир Гдаль, доцент кафедри терапії зі столичної медакадемії післядипломної освіти ім. Шупика. — Температура 36,6 — дуже відносна. Де кровообіг сильніший, вища на 0,5–2 градуси. Тому під пахвами часто змінюється.
Усім радить міряти температуру під язиком, трохи притиснувши губами.
— Дихайте носом і не розмовляйте 5 хвилин. У роті дорослих температура 36,5–37 градусів. Коли щось не так, найперше підвищується там. Дітям міряйте під пахвами, щоб не розкусили скло.
Столичний терапевт Роза Дорошенко замість ртутного радить купити електронний градусник:
— Виміряє температуру за 15–20 секунд. Тоді дає звуковий сигнал. І ртуть не розіллється. Такий підходить для немовлят.
Найточніші виміри будуть у прямій кишці, каже лікар.
— Покладіть дитину на лівий бік. Кінчик градусника помийте і змажте жирним кремом, введіть на 3 міліметри. Тримайте 3–5 хвилин. Температура там завжди вища на 2–3 градуси, ніж під пахвами. Найвищу має печінка — до 40 градусів. Як був студентом, нам пояснювали, чому її так назвали. Бо завжди пече.
Нещодавно американські лікарі розробили інфрачервоні термометри, які показують температуру у вусі, розповідає Володимир Гдаль:
— Поки що такими користуються рідко, бо до нас усе доходить пізніше.
3,3 граничний показник цукру в крові. Тоді треба з'їсти солодке. При нижчому паморочиться голова, пітніють і втрачають свідомість. Якщо в родині є діабетики, дитині варто міряти цукор при кожному нездужанні.
Коментарі