пʼятниця, 11 червня 2010 02:47

Спеціалісти "Данон" відповіли на запитання читачів

  Пробіотичні йогурти містять живі бактерії. Вони допомагають організму виробляти імуноглобуліни
Пробіотичні йогурти містять живі бактерії. Вони допомагають організму виробляти імуноглобуліни

Компанія "Данон" підбиває підсумки конкурсу на найкраще запитання від читачів "Газети по-українськи". Його переможцем став Олександр Чепурний з міста Києва. Хлопець отримає двотижневий запас продукції "Данон". Ще десятьом читачам компанія дарує заохочувальні сюрпризи.

Щиро вдячні читачам, які протягом трьох тижнів надіслали на адресу редакції сотні запитань. Більшість із них стосується здорового способу життя, правильного харчування й особливостей продукції "Данон". Українці дедалі уважніші до того, що їдять. На найпоширеніші запитання від читачів відповідають провідні лікарі та спеціалісти компанії "Данон Україна".

Доктор медичних наук, головний позаштатний дитячий гастроентеролог Міністерства охорони здоров'я Олег ШАДРІН:

Кисломолочна продукція - це їжа. Коли вона може бути ліками, а коли - отрутою?

- Кисломолочні продукти- одні з найкорисніших. Як будь- яку їжу, їх слід вживати в оптимальній для здоров'я кількості. Для 8 -12-місячних дітей це 50-200 мілілітрів на день. У дошкільному віці - до 250 мілілітрів на день.

На жаль, за даними Українського науково-дослідного інституту харчування, українці вживають молочних, зокрема й кисломолочних продуктів на 40 відсотків менше за норму. Тож про перебільшення їх вживання у нашій країні поки що не йдеться.

З якого віку можна давати дитині кисломолочні продукти?

- Починаючи з 8-місячного віку, порадившись із педіатром.

Кисломолочні продукти виробляють зі свіжого чи сухого молока?

- Зі свіжого. Можливе додавання сухого для врегулювання жирності та білка в готовому продукті. Це в жодному разі не є шкідливим. Як відомо, сухі суміші - замінники грудного молока - виробляють із сухого молока.

Як впливає на організм те, що людина регулярно вживає кисломолочні продукти?

- Звичайно, позитивно. Кисломолочні продукти регулюють стан мікрофлори, кислотність,моторику кишківника, пробіотичні кисломолочні продукти додатково позитивно впливають на роботу певного органу або системи - імунітету, кишкового транзиту тощо.

Чи можна вживати кисломолочні продукти якщо хвора печінка та підшлункова?

- Не викличе це загострення? За будь-яких захворюваннях потрібна консультація лікаря. Звісно, раціон хворих людей також містить кисломолочні продукти, але залежно від патології, можливі окремі рекомендації лікарів.

З якими продуктами харчування можна поєднувати кисломолочні продукти, щоб при цьому не було відчуття важкості?

- Кисломолочні продукти, за результатами багатьох досліджень, навпаки позбавляють відчуття важкості завдяки молочнокислим бактеріям. Якщо такі відчуття з'явилися, звертайтеся до лікаря.

Менеджер із медичного маркетингу "Данон Україна" Ольга КУХАР:

Зараз дуже багато говорять про користь кисломолочних бактерій в організмі людини. Розкажіть, будь-ласка, які саме з них найкорисніші та в яких продуктах вони містяться?

- 100 років тому Ілля Мечніков - наш співвітчизник родом із села Панасівка Харківської області, лауреат Нобелівської премії - дослідив у болгарських кисломолочних продуктах лактобактерію лактобациллюс булгарікус, або болгарську паличку. Ця бактерія й досі міститься в йогуртах. Є ще декілька різновидів бактерій, які дослідили за останні 100 років і їх корисні властивості були доведені . Насамперед, це деякі штами, різновиди лактобактерій та біфідобактерій. Біля назви такої бактерії завжди буде вказано її концентрацію (не менш ніж 10 у шостому ступені КУОмл) в оригінальних штамів - різновидів бактерії - буде ще й символ ?, що підтверджує власність виробника на цей штамназву. А факт наукового обґрунтування дії такої бактерії підтверджуватиме рекомендація наукової спільноти. Наприклад: L.casei Imunitass? 10 у восьмому ступені KУОмл. "Рекомендовано…"

Як правильно вибрати йогурт?

- Насамперед зверніть увагу на упаковку. Прочитайте склад.

По-перше, кількість бактерій має бути вказана на упаковці. Не менш ніж 10 у шостому ступені колонієутворюючих одиниць на 1 мл (КУО/мл). У звичайного якісного йогурта- це L.bulgaricus 10 у сьомому ступені колонієутворюючих одиниць на 1 мл (КУО/мл)та St.Termophillus10 у сьомому ступені колонієутворюючих одиниць на 1 мл (КУО/мл).

Найякісніші живі пробіотичні йогурти крім двох стандартних бактерій на упаковці містять назву штаму, різновиду, спеціальної бактерії. Наприклад L.casei Imunitass? - та символ?, що підтверджує власність виробника на цей штам, різновид бактерії. Концентрація таких бактерій 10 у восьмому ступені (КУО/мл), - у 100 разів більша за мінімальну норму й тому такий йогурт буде діяти краще.

По-друге, зберігатися живий йогурт повинен у холодильнику.

По-третє, термін зберігання - не більше як місяць, якщо йогурт запечатаний стерильною фольгою.

Що краще, йогурт чи свіже парне молоко?

- Свіже парне молоко та йогурт містять однакову кількість молочних білків, кальцію, іноді й молочного жиру, але парне молоко не містить корисних для організму бактерій. Не всі люди переносять парне молоко, але більшість добре засвоюють кисломолочні продукти. Парне молоко містить також деякі імуноглобуліни, що виділяє корова для підтримки імунітету теляти. Йогурти пробіотичні містять живі бактерії, що допомагають нашому організму виробляти наші власні імуноглобуліни. Таким чином , парне молоко корисніше для теляти з точки зору імуноглобулінів, а йогурти - для людини.

Правда, що мікрофлора людини - це невидимий орган?

- Мікробіоту - це правильна назва - деякі вчені справді вважають окремим органом, не тільки за причини кількості бактерій - у 17000 разів більшої за населення Землі, але й величезного впливу на здоров'я людини. Тому проста формула "здорова мікробіота - здоровий організм" може стати в нагоді кожній людині.

Які біфідобактерії найкорисніші та як вони впливають на організм людини?

- Найкорисніші біфідобактерії повинні відповідати таким вимогам:

- виживати в кислому середовищі шлунку;

- міститися в концентрації не менш ніж 10 у шостому ступені колонієутворюючих одиниць на 1 млг продукту на кінець терміну придатності. Це має бути зазначено на упаковці;

- мати клінічно доведені факти позитивного впливу на організм.

Біфідобактерії переважно живуть у товстому відділку кишківника, якщо їх недостатньо - внаслідок стресів, інтоксикацій, поганого незбалансованого харчування - порушується робота кишківника, виникають розлади, дискомфорт, уповільнення транзиту - закрепи. Біфідобактерії виділяють багато корисних речовин. Це вітаміни групи В, амінокислоти, коротколанцюгові жирні кислоти, що як раз і впливають на перистальтику, тонус, кишківника.

Відомо, що після прийому антибіотиків погіршується мікрофлора шлунку. Чи можна продукцією "Данон" її відновити та якою саме?

- Дійсно є дослідження , в яких після курсу антибіотиків в якості корекції харчування призначалися кисломолочні продукти "Данон" і були отримані позитивні результати - "Актимель". Коли йдеться про захворювання, обов'язково потрібно порадитися з лікарем. Він призначить необхідне лікування та корекцію харчування, що міститиме кисломолочні продукти.

Для повного відновлення мікрофлори організму скільки потрібно вживати кисломолочні продукти?

- Один-півтора місяця, за умови, що протягом цього часу ви не будете шкодити своєму організму.

Чи можна вживати Ваші йогурти при несприйнятті лактози?

- Несприйняття лактози молока - це генетично обумовлений фактор і процент такої патології є різним у різних народів. У слов'ян відсоток таких людей невеликий - до 15 відсотків. Дослідження фахівців демонструють, що за несприйняття лактози цільного молока, часто саме кисломолочні продукти здатні виправити таке порушення. Але порада лікаря в таких випадках обов'язкова.

Як часто можна вживати продукцію "Данон" дітям. Чи потрібна періодичність? Чи викликає вона звикання організму?

- Продукція "Данон"- це корисні та смачні харчові кисломолочні продукти, тому ані звикання ані особливої періодичності не потребують. Статистика підтверджує факт недостатнього споживання дітьми та дорослими молочних продуктів - 50 відсотків норми. Тим не менш, завжди варто керуватися здоровим глуздом.

Якого раціону має дотримуватися людина, що займається спортом, щоб бути здоровою?

- Кожна здорова людина повинна займатися спортом, або хоча б невеликими фізичними навантаженнями. Звичайно, раціон спортсмена краще збагатити корисними білками - волоські й кедрові горіхи - 18-25 відсотків білка, морською рибою - до 20 відсотків, нежирними сортами м'яса - до 20 відсотків, бобовими - до 20 відсотків білка, молочними продуктами, білок яких дуже швидко засвоюється. Крім того, горіхи містять корисні олії, риба - Омега3 жирні кислоти, що не виробляє організм, але які впливають на виведення "поганого" холестерину та покращують роботу суглобів, серцево-судинної системи.

Організм спортсмена спалює значно більше калорій, ніж офісного працівника. Яким чином можна збалансувати раціон і того й іншого без допомоги дієтолога?

- Існує гарний вислів:"Ми - це те, що ми їмо". Це сказав Гіппократ. Якщо ваша мета - м'язи або великі фізичні навантаження, раціон треба коригувати в бік збільшення білкової їжі. І це не тільки м'ясо. Горіхи, бобові, злакові та молочні продукти містять багато найкорисніших білків. Швидше засвоюються білки молочних продуктів, тому перед тренуванням добре споживати йогурт. Білок риби також швидше засвоюються, ніж білок м'яса. Морська риба також багата на Омега3 жирні кислоти.

Читала, що для кожної групи крові необхідно дотримуватися відповідного раціону харчування. Чи належать кисломолочні продукти до раціону людей всіх груп крові, чи все ж є винятки?

- Кисломолочні продукти є універсальним різновидом харчування, що був та лишається основною складовою раціону гірських жителів. Винятків практично немає.

Чи справді харчування відповідно до групи крові корисне для організму? Адже, наприклад, для другої групи воно вимагає повного виключення з раціону м'яса.

- Це дуже цікаве запитання. Наука йде вперед, і крім груп крові, чисельність яких більшає, є підгрупи тощо. Існують багато чинників, що впливають на реакцію організму на ту чи іншу їжу. Одним із найголовніших факторів- є так звана мікробіота- це 1,5-2 кг бактерій, що містяться в нашому кишківнику. Тому погляд на харчування за групами крові- це один із напрямків, який не треба вважати постулатом. Якщо ви компенсуєте білки за рахунок бобових, горіхів та молочних продуктів, а не м'яса,- це можна робити, порадившись із лікарем-дієтологом. Якщо м'яса тварин ви не їсте з моральних причин, то така думка теж має право на існування. Групи крові тут не є головним чинником.

Якщо зранку не їсти взагалі, а в обід їсти йогурт, чи вплине (погіршить) на стан здоров'я такий раціон?

- Якщо ви зранку не встигаєте поїсти - а йогурт якраз найкращий варіант для легкого та швидкого сніданку - краще все ж хоча б випити зранку чистої води 200 мл. Тоді ваш організм не відчує стресу. В обід йогурт без сніданку можливий лише у випадках короткочасної дієти. У такі дні не забувайте багато пити чистої води. Але якщо ви вдень не їсте, а вечеряєте калорійною їжею то зайва вага може загрожувати найближчим часом.

Що взагалі рекомендовано вживати під час годування груддю?

- Раціон мами, що годує груддю, має бути збалансованим, як і в кожної здорової людини. Обов'язково їсти каші, цільнозерновий хліб із висівками, кисломолочні продукти. Якщо молока мало - волоські горіхи, чай із молоком, халва соняшникова допоможуть посилити лактацію.

Щодо овочів-фруктів, то перевагу треба віддати овочам, приготованим на пару або відварним. Риба - морська, краще відварна або парова. Нежирні сорти м'яса також додайте до раціону. Утримайтеся від черешень, слив, обережно вживайте бобові, що викликають здуття.

Які продукти дієтологи радять мати в раціоні, щоб набрати та стабілізувати вагу?

- Якщо вага сильно знижена, або є різкі її перепади - треба знайти причину, з якої це відбулося. Лікар у цьому допоможе. Після з'ясування причин, він призначить лікування та дієту. Заочних порад у таких випадках не дають.

Знаю, що перед вживанням алкоголю краще їсти жирну їжу, зокрема й молочну продукцію, щоб послабити наслідки. А яким чином можна полегшити похмілля?

- Краще, звичайно, до стану похмілля не доводити. Він демонструє перші ознаки алкогольної залежності. Але як виняток, можна порадити кефір. Він як відомо містить до 1 відсотка спирту в наслідок спиртового бродіння кефірних дріжджів. Тому холодний кефір зі свіжим подрібненим огірком, зеленню покращить ваш стан. Можна також випити холодний питний йогурт.

Директор із якості компанії Тарас ПИЛИПЕЦЬ:

Ваша продукція дуже смачна, зокрема йогурти. Але достатньо дорога в порівнянні з подібною продукцією інших виробників. Не завжди є можливість придбати саме продукцію компанії "Данон". Вища вартість пов'язана з вищою якістю в порівнянні з аналогами чи є й інші причини?

- Так. Якість продукції залежить від декількох чинників:

- якість молока -відсутність шкідливих бактерій, антибіотиків та інших домішок, неприпустимих для стандартів "Данон", умови зберігання та перевезення молока не вище +6С;

- якість виробництва -стерильні сучасні лінії, сучасні обладнані приміщення, де виробляється продукція, лінії холоду;

- якість та кількість бактерій, що присутні в йогурті;

У продукції "Данон" немає аналогів як у виробничих так і в наукових підходах (чисельні дослідження, оригінальні штами бактерій, які належать тільки компанії "Данон")

Чи сприятиме йогурт "Данон" покращенню травлення братів наших молодших?

- Звичайно, кожна тварина у кішківнику має певний склад бактерій. Якщо він подібний до людської мікробіоти,- то продукти "Данон" будуть корисними. Порадьтеся з ветеринаром.

На яких українських заводах виготовляють продукцію "Данон"?

- 2007 року компанія "Данон" придбала український завод "Родич" у Херсоні, назва якого зараз "Данон Дніпро". Виробництво повністю модернізували і воно відповідає всім сучасним стандартам компанії "Данон" у світі. Там виробляють понад 70 відсотків продукції компанії "Данон".

Чому Ваша продукція має великий термін придатності? Адже молочна продукція не може довго зберігатися.

- Ми використовуємо високоякісну сировину -молоко. Застосовуємо найсучасніші технології виробництва - автоматичний закритий процес та забезпечуємо холодне зберігання і транспортування до полиці магазину. Адже, якщо йогурт зробити з якісного молока, не забруднити його при виробництві та зберігати в умовах, що не провокують розвиток мікробів - продукт може зберігатися так довго!

Де та за якою технологією виготовляють упаковку для Вашої продукції? Чи може вона бути шкідливою?

- Вся упаковка для продуктів "Данон" є безпечною для споживача. Вона пройшла відповідні випробовування та сертифікацію для підтвердження цього. Крім того, компанія "Данон" проводить постійний моніторинг відсутності шкідливих хімічних сполук у наших продуктах.

Яким чином Ви контролюєте якість продукції?

- Ми контролюємо якість наших продуктів на всіх етапах виробництва. починаючи з моменту заготівлі молока, розвантаження його на заводі. Особливу увагу звертаємо на відсутність у молоці антибіотиків. Протягом виробництва - особлива увага параметрам харчової безпеки: час та температура пастеризацій та параметрам процесу сквашування. Протягом фасування готового продукту - фокус на органолептичних показниках. Перед відвантаженням споживачам - контроль понад 10 фізико-хімічних параметрів та жорсткий контроль мікробіологічних показників. Крім того, компанія "Данон" постійно моніторить якість наших продуктів на полицях магазинів, із перевіркою дотримання умов зберігання.

В якій країні найширше представлена продукція компанії "Данон"?

- Група "Данон" забезпечує свою присутність на всіх континентах. 80 тисяч її працівників та 160 заводів працюють у 120 країнах світу. Щороку до компанії приєднуються три-чотири нових країни. Серед наших "новачків" Таїланд, Колумбія, Чилі, Мозамбік, Казахстан та Південна Корея.

"Данон"займає лідерські позиції в галузі продуктів харчування за чотирма напрямами: свіжі молочні продукти - перше місце в світі, питна вода - друге місце на ринку води в упаковці, дитяче харчування - друге місце в світі, та медичне харчування.

"Данон" є лідером серед виробників кисломолочної продукції. Чи підтримуєте Ви свій статус благодійністю?

- Так. "Данон" - це соціально відповідальна компанія, якій небайдужі сучасні проблеми нашого суспільства. "Данон" допомагає на постійної основі дитячим будинкам, школам- інтернатам. Другий рік компанія є генеральним спонсором "Пробігу під каштанами", який відбувається в День Києва і збирає багато людей задля великої мети - зібрати якомога більше грошей на придбання сучасного обладнання для дитячого кардіологічного центру в столиці. Крім того, багато працівників компанії є донорами крові цього центру.

Зараз ви читаєте новину «Спеціалісти "Данон" відповіли на запитання читачів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі