четвер, 11 червня 2009 18:33

Соціальні проекти "Біонорики" в Україні

Автор: фото: Олексій Брановицький
  На відкритті кімнати ”Фітоландія” у Дніпропетровській дитячій лікарні професор Міхаель Попп із задоволенням грав із маленькими пацієнтами
На відкритті кімнати ”Фітоландія” у Дніпропетровській дитячій лікарні професор Міхаель Попп із задоволенням грав із маленькими пацієнтами

У дніпропетровській обласній дитячій лікарні відкрили спеціальну ігрову кімнату "Фітоландія". Такий подарунок дітям у рамках соціального проекту надала німецька компанія "Біонорика" — лідер на світовому ринку високоякісних фітопрепаратів.


Щасливі діти одужують швидше

"Пливіт!" — усміхається та раз по раз вигукує двометровому зеленому ведмедю 5-річний Данило Кузьменко. Хлопчик махає рукою до людини в костюмі ведмедя. Той відповідає та пригортає малюка.

Десятеро дітей весело катаються на дитячій гірці у великій кімнаті. Захват, дзвінкий сміх. Стіни в кімнаті розмальовані "мультяшними пейзажами" у зелено-блакитних барвах. У приміщенні — лавки, столик, великий іграшковий будиночок. Телевізор, ДВД-плейєр, багато іграшок.

Це — не дитсадок. Усе це відбувається у дніпропетровській дитячій лікарні. 15 травня тут відкрили ігрову кімнату "Фітоландія". Завдяки компанії "Біонорика" в Україні вже три лікарні мають такі кімнати. Подібні є в Києві та Харкові.

Надія Штилик із села Новоюр"ївка Софіївського району розчулюється, коли дивиться на своїх дітей в ігровій кімнаті.

Важко повірити, що в 9-річної Юлі та 2-річної Наді Штилик — захворювання нирок.

"Мабуть, врождьонне", — трохи сумно усміхається мама.

— Такі кімнати дозволяють дитині в лікарні відволіктися від того, що вони хворі, —  каже куратор дитячого нефрологічного відділення лікарні Людмила Вакуленко. — Діти грають замість того, щоб думати про хворобу. Вони таким чином значно легше переживають очікування операції.

— Щасливі діти одужують швидше, — каже голова компанії "Біонорика", професор Міхаель Попп, 49 років.

За його словами, компанія й надалі утримуватиме за свій рахунок такі кімнати й купуватиме нові іграшки до них.


Мастодинія — у третини жінок

Такі ігрові кімнати в лікарнях — не єдиний соціальний проект "Біонорики" в Україні. Професор Міхаель Попп представив результати громадської кампанії "Обстеж себе та залишайся здоровою!" Таку програму "Біонорика" проводила до грудня минулого року у 33 містах України. Програма була направлена на попередження онкозахворювань у жінок.

У програмі взяли участь понад 20 тис. українок. Для них було прочитано 150 лекцій провідними спеціалістами — гінекологами, маммологами — з проблеми попередження захворювань молочної залози і ранньої діагностики раку та навчено методам самообстеження.

Лише у Дніпропетровську 18% учасниць програми після обстеження отримали настійну рекомендацію пройти маммологічне обстеження. Виявилося, що більшість жінок   старше 45 років ніколи не були на прийомі у маммолога. Майже ніхто з жінок не знав про те, які методи застосовують для виявлення раку молочної залози.


Незважаючи на біль у грудях, жінки не йдуть до лікаря через страх перед діагнозом

— У більшості випадків рак молочної залози піддається лікуванню, якщо захворювання вчасно діагностувати,— каже Міхаель Попп. — Саме тому за допомогою такої акції ми хотіли переконати якомога раніше звертатися до лікаря.

— Дуже приємно, що є люди, які переймаються не тільки фінансовим становищем своєї компанії, а й здоров"ям українських жінок, — каже онколог-маммолог, завідувач Дніпропетровського обласного маммологічного центру Юрій Потоцький, 48 років.

— Захворюваність на рак молочної залози у регіоні зокрема й у країні загалом набуває обертів епідемії, — каже маммолог. — Щогодини в Україні одна жінка захворює на рак молочної залози, а ще одна — помирає від цієї недуги. Складність ситуації навіть не в тому, що ми спостерігаємо щорічний приріст хвороби. Складність — у значній кількості жінок із занедбаною хворобою.


Причина цього — у низький свідомості населення, у ставленні до проблеми

— Кожен рак має свій "передрак", але не кожен "передрак" переходить у рак, — продовжує Юрій Потоцький. — Головне — не допустити цього. Не буває так, щоб сьогодні було все нормально, а завтра — рак. Кожна жінка повинна хоча б раз на рік обстежуватися у маммолога.

Понад п"ять років у маммологічному центрі користуються препаратами фірми "Біонорика". Спеціалісти мають лише позитивні відгуки від пацієнтів.

Один із таких препаратів — Мастодинон. Це рослинний препарат, який застосовують проти мастодинії. Остання нерідко є перехідним етапом до зміни тканини молочної залози. А це тягне за собою високий ризик виникнення злоякісних пухлин  грудей. Кожна третя жінка в Україні потерпає від мастодинії — чутливості та болю у грудях.

Зараз ви читаєте новину «Соціальні проекти "Біонорики" в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі