понеділок, 26 березня 2018 00:21

Зміщення хребців частіше буває у жінок

 

— Прийшла до нас 58-річна киянка з люмбаго — болем у спині, — говорить Олександр Швець із Міжнародного центру нейрохірургії. — Відчувала сильний біль, пила знеболювальне. До лікарів звернулася, коли препарати вже не діяли.

Жінку направили на магнітно-резонансну томографію. Знімок показав, що в неї змістилися міжхребцеві диски.

— Це називається спондилолізтез. Самі диски почорніли. Така проблема часто буває в жінок, особливо старшого віку. У них зміщуються хребці від пологів і фізичної праці. Диски чорніють, стають тоншими, руйнуються. Тому "з'їжджають", перетискають корінці нервів — так звані корінці ­кінського хвоста. Тоді починає боліти спина. Біль стає хронічний.

Найпоширеніший симптом спондилолізтезу — біль у нижній частині спини. Він посилюється після вправ, піднімання тяжкого. У деяких пацієнтів може з'явитися біль, оніміння, поколювання чи слабкість у ногах. Сильне здавлювання нервів може викликати втрату контролю над роботою кишечника чи сечового міхура.

Жінці запропонували операцію. Поставили на місце хребці й закріпили їх титановими імплантатами — металевою конструкцією з пластин і гвинтів.

— Операція була складна. Довелося робити її на двох хреб­цях. Ми встановили шість імплантатів. Складність полягала в тому, що у жінки спондилолізтез розвивався роками й сильно розрослися суглоби. Організм хотів скріпити себе сам, але в таких випадках змінюється анатомія.

Недугу неможливо попередити повністю. Деякі види активної діяльності — гімнастика, важка атлетика і футбол, збільшують навантаження на хребці й підвищують ризик розвитку спондилолізтезу.

Запис на консультацію проводять за телефонами: 0(44) 592 90 79, 0(68) 369 14 07, 0(93) 945 48 75.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії проходять за живою чергою. Центральна клініка,

м. Київ, вул. Липська, 11, тел. 0(44) 592 68 78;

м. Кременчук, лікарня "Нафтохімік", вул. Свіштов­ська, 3, тел. 0(99) 309 20 21;

м. Стрий, вул. Ольги Басараб, 15, тел. 0(67) 891 00 00.

Зараз ви читаєте новину «Зміщення хребців частіше буває у жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі