четвер, 24 грудня 2009 19:51

Серце Іллі Шевченка прооперували на п"ятий день життя

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Світлана Шевченко із сином Іллею у столичному Центрі дитячої кардіології і кардіохірургії. Лікар сказав, що після операції у малюка все добре
Світлана Шевченко із сином Іллею у столичному Центрі дитячої кардіології і кардіохірургії. Лікар сказав, що після операції у малюка все добре

3-місячний Ілля Шевченко з Кривого Рогу на Дніпропетровщині народився із вадою серця. На п"ятий день життя йому зробили операцію у Центрі дитячої кардіології і кардіохірургії. Вперше у світі замість донорської крові використовували пуповинну.

Світлана Шевченко, 24 роки, привезла сина на контрольне обстеження. Директор Центру Ілля Ємець дивиться на монітор. Лікар-кардіолог Андрій Куркевич проводить сканером по грудях малюка. На них 10-сантиметровий шрам.

— У вас все чудово. Приїздіть через три місяці, — каже матері Ілля Ємець, 53 роки, який оперував хлопчика. Він — учень Миколи Амосова. 1992-го вперше в Україні зробив вдалу операцію на дитячому серці.

— Ім"я синові вибрав чоловік. Потім виявилося, що наш хірург теж Ілля, — каже Світлана.

Про хворобу дитини вона дізналася на 20-му тижні вагітності.

— Ми не повірили. Обстежилися у Херсоні, тоді в Києві. Андрій Казимирович Куркевич сказав, що такі операції роблять успішно. Об"яснив, що пуповинну кров можна очистити і вливати в дитинку. Народила я у п"ятому роддомі раніше срока. Чоловік ще не встиг приїхати. Одразу з пологової зали сина забрали у Центр. Побачила його в реанімації. Так жалко стало, що не можу його на руки взяти, — Ілля починає плакати. Світлана дає йому пляшечку з дитячою сумішшю. — Спочатку молоко сціджувала, бо він слабенький. Місяців два годувала груддю, — дитина їсть і затихає. — Це він уже сонний, а так ми багато чого розказуємо й улибаємося. Після операції він був жвавенький, і з кожним днем все розовішав. Виписали нас через 12 днів.

Серце формується на шостому тижні вагітності

Лікарі пояснюють, що донорська — це кров дорослої людини, для дитини вона чужорідна. Хоча донорів і перевіряють на інфекції, але кожен збудник має час інкубації, коли його не можна визначити лабораторними аналізами. А пуповинна — це кров самої дитини, тому вона абсолютно підходить їй. З пуповини новонародженого збирають 100 мл крові. Зберігають у холодильнику не більш як сім днів.

— Під час операції втрачається багато крові. Її у дитини лише 250 мілілітрів. Серце розсікають, потім зшивають. Серце і легені відключають на 90 хвилин. Організм перебуває на апараті штучного дихання і циркулювання крові, — розповідає хірург Центру Олег Федевич, 28 років. — В Японії, Німеччині пуповинну кров використовують лише для операцій на кишківнику, а ми використали для кардіологічної.

Якщо в дитини ще в утробі матері виявили ваду серця, народжувати радять у столичному пологовому N5.

— Він за 5 хвилин їзди від нашого Центру. Чим раніше зробимо операцію, тим краще. Бо до того часу дитя страждає від нестачі кисню. Шкіра стає синьою. Наше найбільше досягнення — операція через 3 години після народження. Серце формується на шостому тижні вагітності. З 18-го тижня можна з"ясувати, чи є якісь вади розвитку. Це видно тільки на УЗД. Із вродженими вадами серця народжується в Україні п"ять тисяч немовлят. Лише у 10 відсотків хворобу розпізнають під час вагітності. У Франції — у 47 відсотків, — розказує Олег Федевич.

Щороку в Центрі оперують 1,5 тис. дітей. Помирають у середньому 27. Це 1,8% — один із найнижчих показників смертності в Європі.

Лікування у Центрі безкоштовне, додає Юлія Радченко, 26 років. Її синові Михайлові 30 грудня виповниться рік. У лікарні йому зробили п"ять операцій.

— Мені навіть не довелося купувати суміш для сина. І ліки давали. Коли я жила у Центрі, мене теж годували тричі на день. Сюди приїздять з усієї України, тому великі черги. Вранці вже може бути 60 людей. Перші два місяці Михайло був малорухливий, в"ялий. Зараз крутиться, як шило. Іще не ходить, але стоїть добре. Лікар з поліклініки робить Миші масаж і лікувальну фізкультуру.



Зараз ви читаєте новину «Серце Іллі Шевченка прооперували на п"ятий день життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі