понеділок, 27 травня 2013 00:30

Самиця може годуватися на тілі до 12 днів

Автор: фото з сайта www.superomsk.ru
  Кліщі в Україні переносять 18 хвороб. Можуть призвести до запалення серця, суглобів, мозку
Кліщі в Україні переносять 18 хвороб. Можуть призвести до запалення серця, суглобів, мозку

— Кліщ вчепився за ліву грудь, коли їздили за місто на природу. Це було минулої весни, — розповідає вінничанка Тетяна Яцюк, 36 років. — Укусу не відчула. Удома перевдягалася, то побачила його і витягла пінцетом. Викинула і забула.

Через три тижні на місці укусу з'явилася червона пляма.

— Доки питала по лікарях, що то таке, вона розрослася. Потім побіліла всередині, стала як червоне кільце. Почала боліти голова. Інфекціоніст запідозрив хворобу Лайма і призначив антибіотики. Пляма зникла, зараз сліду немає. За півроку з'явилась аритмія. Інфекціоніст попереджав, що хвороба може дати ускладнення на серце.

Науковці дослідили, лайм-бореліозом заражений кожен десятий кліщ в Україні. Цю хворобу почали діагностувати 2000 року. Раніше симптоми приписували іншим недугам. Торік в Україні на лайм-бореліоз захворіли 1675 осіб.

— Ознаки можуть з'явитися й через три дні, і через три місяці після укусу, — говорить інфекціоніст Микола Окружнов, 65 років, доцент кафедри столичної медакадемії післядипломної освіти ім. Шупика. — Головна ознака — мігруюча пляма на місці укусу. Якщо з'явилась, обов'язково треба лікувати антибіотиками три-чотири тижні. Хоча буває, що почервоніння не з'являється. Недуга виліковна, якщо звернутися вчасно.

Кліщ переносить 18 хвороб, зокрема й вірус кліщового енцефаліту, що спричинює запалення мозку.

— Хворобу називають "великий імітатор", — пояснює Наталія Шепелева, 43 роки, із Харківської медакадемії післядипломної освіти. —  Провокує недуги серця, суглобів, шкіри. На кафедру звернулася 50-річна пацієнтка, яку вісім місяців до того вкусив кліщ. З'явилися виразки по тілу. Почала слабнути, відчувала втому. Коли прийшла до нас, уже втратила роботу через безсилля. Ми поклали її в інфекційну лікарню. Жінка отримала курс антибіотиків, але повністю одужати не змогла.

Кожен третій, хто захворів на лайм-бореліоз в Україні, заразився у містах, розповідають у Львівському інституті епідеміології та гігієни.

— Тепер кліщів знаходять і біля житлових будинків. Не падають з дерев, а наповзають знизу, — говорить Галина Білецька, 56 років, науковий співробітник установи. —  Живуть у високій траві та листі під деревами. Реагують на запах людини, на її тепло. Добре бачать і швидко рухаються. За жертвою можуть повзти до 10 метрів. Кліщ присмоктується не одразу. До 2 годин шукає місце, де близько до шкіри проходять судини. Тому рекомендують що 2 години оглядати одне одного. Особливо зі спини. Ходити краще по стежках, а не по траві та крізь хащі. Відпочивати на галявині. Користуватися кремами-репелентами, що відлякують кліщів.

Якщо гуляти з собакою, кліщі скоріше вчепляться неї, бо має сильніший запах. Самиці паразитів п'ють кров довше за самців.

— Вона може годуватися на тілі від дев'яти до 12 днів. А укус самців короткий. Вона смокче кров, а він у цей час спарюється.

Паразита видаляють пінцетом або ниткою з петлею. Захоплюють якомога ближче до шкіри, повільно висмикують його. Не можна стискати комаху. Не варто робити кругових рухів, щоб не відірвати голову. Можна крапнути олією, щоб виліз сам.

— Краще камфорною, — додає Микола Окружнов. — Але підійде соняшникова, якщо є під рукою. Місце укусу заклеїти пластиром. За годину кліщ сам відпаде. Ранку слід обробити йодом чи будь-яким спиртовим розчином.

Медики радять віднести видаленого паразита в санстанцію на аналіз.

32-річна жінка померла після укусу

У Львові 13 травня померла 32-річна жінка, яку вкусив кліщ. За словами родичів, за два дні до того, в суботу, вона відпочивала на природі. Лікарі припускають, смерть спричинив кліщовий енцефаліт. Результати досліджень будуть відомі за три тижні.

— Жінка могла загинути й від бореліозу чи ускладнень після грипу, — каже Галина Білецька. — В Україні енцефалітний кліщ зустрічається на Волині та в Криму. Щорічно реєструють поодинокі випадки зараження. У російській тайзі кліщі переносять інший різновид енцефаліту. Там частіше і важче хворіють. Недуга закінчується паралічем, смертю.

Зараз ви читаєте новину «Самиця може годуватися на тілі до 12 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі