середа, 13 квітня 2011 06:15

Рубці заморожують рідким азотом

Автор: фото: Оксана Худояр
  Донецький дерматолог Ігор Куценко обробляє рубець на тілі пацієнта рідким азотом. У правій руці тримає прилад, який показує температуру речовини
Донецький дерматолог Ігор Куценко обробляє рубець на тілі пацієнта рідким азотом. У правій руці тримає прилад, який показує температуру речовини

Полтавка 28-річна Ольга Маслюк завагітніла через місяць після того, як їй видалили апендицит. Через великий живіт шрам розтягся.

Після народження сина минуло два роки, а рубець не меншає. Він 10 см завдовжки, 1 см завширшки.

— Вирішила видалити шрам. Скоро літо, соромно буде вдягти купальник, — каже Ольга. — Чула, що є мазь, від якої шрам розсмоктується.

Головний дерматовенеролог Донецької області Ігор Куценко, 46 років, розробив новий метод лікування рубців. Він заморожує їх рідким азотом. Процедура називається апаратна кріодеструкція. Проводять її під місцевою анестезією. У шрам наскрізь вводять голку і пропускають через неї рідкий азот. Голка застигає, відбувається заморожування рубця зсередини. Температуру доводять до -40°С, через що тканина гине. З часом наростає нова.

— Якщо рубець від операції менше 3–5 сантиметрів, достатньо однієї процедури, — говорить лікар. — Після кріодеструкції поверхня шраму зрівнюється. Від здорової шкіри він відрізняється лише кольором.

Можна ще видалити рубець хірургічно. Це нескладна операція, роблять її під місцевим наркозом. Скальпелем підрізують краї шраму і вичищають його ізсередини. Зашивають косметичними швами.

Невеликі рубці, що виступають, лікують відновлюючими мазями.

Зараз ви читаєте новину «Рубці заморожують рідким азотом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі