понеділок, 09 березня 2020 07:55

Робота сидячи зношує хребет

Автор: NIKETAN108.COM
  Від тривалого сидіння напружуються глибокі м’язи спини. Виникає спазм і збільшується венозний застій. Напруження м’язів знімають вправами і масажем
Від тривалого сидіння напружуються глибокі м’язи спини. Виникає спазм і збільшується венозний застій. Напруження м’язів знімають вправами і масажем

— Засиджуюся на роботі так, що потім хрущу ногами і попереком, як робот. Знаю, що кісткам шкодить постійне сидіння, але від нього ніде дітися. Курс масажів та голковколювання ситуації не змінили, — розповідає киянин Кирило Ключко, 38 років.

Від роботи сидячи виникає головний біль, поколювання у шиї, затерпання рук і спини між лопатками.

— Сидяча робота здоров'я не додає. Від неї порушуються обмінні процеси в організмі, — говорить Вадим Сосновий, 57 років, ортопед із Житомира. — У венах хребта застоюється кров, утворюються тромби. Від тривалого сидіння за комп'ютером напружуються глибокі м'язи спини. Виникає м'язовий спазм і збільшується венозний застій, починають набрякати ноги. Одні люди відчувають затерпання спини, іншим видається, що між лопатками вбили кілок. Якщо не вирішити проблеми з хребтом, вони розповсюдяться до голови й попереку.

Розвантажити хребет можна, якщо привчити себе правильно сидіти. Для цього існує правило трикутника. Коли людина сидить, нахиляючи корпус уперед без сутулення, опирається руками на стіл. І навантаження на хребет буде меншим. Також обов'язковою є невелика розминка щогодини. Її можна виконувати, не встаючи з-за столу.

— Сидячи, почергово витягуйте і згинайте ноги, — каже лікар. — Не можна їх опускати на підлогу. У такому ж положенні тіла розведіть лікті вбік — вдих, витягніть руки вперед із напругою — видих. Десяток разів встаньте із прогином корпусу і сядьте. Ноги витягніть, зігніть і руками притисніть до живота. Втягніть живіт — зробіть видих, при витягуванні ніг — вдих.

Так хребці будуть у тонусі й не подразнюватимуть нерви. Отже й не виникнуть проблеми із внутрішніми органами. Часто буває, що людина відчуває біль у серці, а обстеження проблем в органі не знаходить. У декого виникають труднощі з диханням, хоча легені здорові. Причину таких проблем слід шукати у хребті, бо це через нього й виникає спазм м'язів.

— М'язи потребують рухової активності. Якщо навантаження статичне, згодом може виникнути спазм і запалення. Коли таке з'являється у м'язах стегна, то біль віддає у колінних суглобах. Ноги стають "дерев'яними", — розповідає Сергій Щербина, 48 років, терапевт й остеопат із Києва. — Також люди скаржаться на слабкість, безсоння і швидку стомлюваність.

Рентген показує дегенеративні зміни колінних суглобів чи навколосуглобових тканин. Але причина болю у м'язах. Організму доводиться постійно витрачати додаткову енергію на примусове розтягнення спазмованих ділянок у русі.

— У таких випадках використовую точковий масаж, — додає Щербина. — На повне відновлення м'язів потрібен курс із шести-дванадцяти сеансів. Більшість пацієнтів відчувають поліпшення самопочуття одразу після першого.

Зараз ви читаєте новину «Робота сидячи зношує хребет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі