пʼятниця, 03 лютого 2012 07:30

"Рецидив після операції міжхребцевої грижі — неминучий"

Автор: фото з архіву Медичного центру доктора Бубновського
  Пацієнтка робить вправи у тренажерному залі  Медичного центру доктора Бубновського
Пацієнтка робить вправи у тренажерному залі Медичного центру доктора Бубновського

— Я вже років вісім мучусь від болю у спині. А останній місяць ледве ходжу, у попереку болить, на ліву ногу ступити не можу, — каже львів'янка Марія Боднар, 45 років. Вона звернулася до лікарів із гострим болем у попереку. Після томографії хребта діагноз — остеохондроз попереково-крижового відділу хребта з протрузією дисків L3-L4 і L5-S1. Формування грижі диска L4-L5. Деформуючий спондильоз і спондилоартроз.

— Лікарі рекомендують операцію, — додає Марія Богданівна. — Не знаю, чи погоджуватися. Кажуть, після операції грижа знову вилазить.

— Грижа — це випнута частина міжхребцевого диска, — пояснює лікар лікувальної фізкультури Медичного центру доктора Бубновського Валерій Павленко. — Вона тисне на корінець нерва, який виходить зі спинномозкового каналу. Виникає запалення і біль.

Раніше це захворювання стосувалося переважно літніх людей. Тепер у 30-35-річних пацієнтів диски хребта нагадують диски 70-річних.

Найчастіше хворі мучаться від болю в попереку. Через уражену ділянку поперекового відділу хребта болить задня частина ноги зверху, атрофуються м'язи, людина кульгає та втрачає працездатність. При шийно-грудному — порушується кровопостачання головного мозку. Хворий нарікає на запаморочення, головний біль, болі в плечі та руці.

— Якщо людина не використовує м'язи для підтягування, віджимань, то вони атрофуються, слабшають і старіють. Атрофовані м'язи не здатні забезпечити нормальне живлення хребців, міжхребцевих дисків. Хронічна нестача кровопостачання призводить до порушення процесів обміну та поступового руйнування дисків, — говорить Валерій Віталійович. — Звісно, оперативне втручання дає швидкий результат. Але оперувати один уражений диск без відновлення кровопостачання в інших — безглуздо. Ні ножем, ні лазером відновити кровопостачання в цій зоні неможливо. До того ж є ризик післяопераційних ускладнень, потрібен тривалий реабілітаційний період. І як показує практика — рецидив після операції неминучий. Тому ми пропонуємо лікування міжхребцевої грижі без оперативного втручання.

Задля профілактики лікар радить розвивати хребет різними фізичними вправами, займатися плаванням.

Зараз ви читаєте новину «"Рецидив після операції міжхребцевої грижі — неминучий"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі