понеділок, 14 травня 2012 07:30

Прикус змінюється від спання на руці

Автор: фото з сайта www.billkill.ru
  Прикус дорослих вирівнюють за допомогою брекет-систем. Дітям на кілька кривих зубів  кріплять пластини, не чекаючи, доки виростуть решта
Прикус дорослих вирівнюють за допомогою брекет-систем. Дітям на кілька кривих зубів кріплять пластини, не чекаючи, доки виростуть решта

У киянки Катерини Семко, 21 рік, від неправильного прикусу нижні зуби заходили за верхні. Підборіддя випирало. Кілька зубів росли надто щільно.

— Ясна напухали так, що боляче було жувати, весь час кривавили. Місяць-два — нова дірка в зубі та нова пломба, — розповідає.

Катерині два з половиною роки рівняла зуби, прикус, ставила на місце щелепи ортодонт столичної стоматологічної клініки Тетяна Крук, 37 років.

— Коли зуби покривлені, їх важко чистити. Збираються бактерії, наліт, зубний камінь. Починають хворіти ясна, прогресують пародонтоз, карієс.

Семко видалили два зуби на нижній щелепі. У верхню вмонтовували пластину для розширення. Вона також носила брикет-систему.

— У Катерини був неправильний прикус через спадковість. Таку проблему має її батько. Але буває, що неправильний прикус розвивається у дитинстві через звичку спати на одному боці, на руці. Буває, від штучного вигодовування. Малюку легше пити молоко із соски, ніж з груді, тому гірше розробляє нижню щелепу.

Дітям вирівняти прикус можна спеціальними пластинами, не чекаючи, доки проріжуться всі зуби.

— Багато малих через аденоїди чи хронічні запалення в носі дихають ротом. Якщо дитина не навчиться дихати носом, рот матиме завжди відкритий. Від цього теж викривлюються щелепи. Тоді підбираємо м'яку гнучку пластину з виїмками для зубів і відділенням для язика. Коли дитина її вставляє, рот закривається, а язик правильно влягається в роті. Говорити не може. Пластину одягають на годину на день та на ніч.

Зараз ви читаєте новину «Прикус змінюється від спання на руці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі