вівторок, 05 грудня 2017 00:01

Після операції пацієнтка бачить

 

— Нещодавно прийшла 58-річна жінка із Тульчина на Вінниччині. Привели її родичі під руки, бо не бачила. Сліпнути почала десь рік тому. Спочатку довго ходила по окулістах та інших спеціалістах. Не могли знайти причини. Доки комп'ютерна томографія не показала менінгіому — пухлину головного мозку, розміром із вишню, що тиснула на зорові нерви, — розповідає Ігор Курілець, директор Міжнародного центру нейрохірургії.

Менінгіома горбика турецького сідла — доброякісна пухлина, що росте кілька років. Призводить до повної або часткової сліпоти. Менінгіоми частіше бувають у жінок. Вагітність і пологи пришвидшують їхній ріст.

— Симптоми менінгіоми розвиваються повільно, — про­довжує Курілець. — Поки медицині не відомо, чому вони з'являються. Можливо, через генетичну схильність або вплив гормонів. Ці пухлини не завжди потрібно видаляти одразу після виявлення. Якщо невелика, росте повільно і не шкодить людині — за нею спостерігають. Коли перетискає нерви — допоможе тільки операція.

Пухлину в жінки вирізали 13 год. Знадобився потужний операційний мікроскоп Пантера й ультразвуковий аспіратор.

— Менінгіома щільно зрослася із зоровими нервами та сонними артеріями. Доводилося ­буквально по міліметру відділяти її. На щастя, минуло все успішно. Після операції пацієнтка бачить. Хоча знадобиться ще не один місяць для відновлення зору.

Симптоми пухлини можна сплутати з іншими хворобами. Але перше, що має насторожити — сильний головний біль, що не минає вночі.

— Варто йти до лікаря, коли у вас раптово почалися епілептичні напади, різко втрачаєте зір чи пам'ять, виникає сильний головний біль. Це ознаки пухлини. Тоді потрібно зробити МРТ і звернутися до нейрохірурга, — радить Ігор Курілець.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії відбуваються за живою чергою.

Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, тел. 0(44) 592 68 78

м. Кременчук, лікарня "Наф­тохімік", вул. Свіштовська, 3, тел. 0(99) 309 20 21

м. Стрий, вул. О. Басараб, 15, тел. 0(67) 891 00 00

Зараз ви читаєте новину «Після операції пацієнтка бачить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі