понеділок, 23 вересня 2019 06:25

Після видалення поліпів їдять морозиво

Автор: ФОТО З САЙТА VP43.RU
  Морозиво після операції по видаленню поліпів звужує судини горла. Це прискорює одужання
Морозиво після операції по видаленню поліпів звужує судини горла. Це прискорює одужання

— У моєї 10-річної Даринки настільки розпухли поліпи, що не було видно отвору в горлі. За рік донька чотири рази хворіла на ангіну, — розповідає Олена Мельник, 33 роки, із Малина Житомирської області. — Не могла дихати, ходила з відкритим ротом. Від цього деформувалася щелепа й викривилися зуби.

Лікарі призначили Дарині гормональні краплі на три місяці. Лікування не давало результату. Дитину на огляд повезли до Коростеня. Там відправили на операцію. Перед нею взяли аналізи крові та сечі. У день процедури зробили наркоз і вирізали поліпи за 20 хв. Після операції заборонили їсти кислу та гостру їжу. Тільки каші з нейтральним смаком. Порадили морозиво, щоб звузити судини горла. Наступного дня дитину виписали з лікарні. Призначили спрей для загоєння горла і нурофен при підвищенні температури.

Поліпи — новоутворення в порожнині носа або його пазухах.

Вони ростуть поступово й непомітно, досягаючи розмірів від декількох міліметрів до декількох сантиметрів. Так доходять до початку горла. Бувають у дорослих і дітей. В останніх хвороба протікає яскравіше тому й діагностують швидше. У дорослих триває майже непомітно, переходячи в хронічну форму.

— Тривале утруднене дихання при поліпах може привести не тільки до зміни форми обличчя, а й до викривлення грудної клітини, — застерігає столичний отоларинголог 45-річний Ілля Воліновий. — Поліпи без лікування настільки розростаються, що зачіпають слухову трубу. Тоді виникає отит і порушення слуху.

Симптомами поліпів є утруднення дихання, нежить, головний біль. Людина швидко втомлюється.

— З'являються поліпи після інфекцій або запалень. Організм опирається й збільшується кількість імунних клітин. Розростається слизова оболонка. Від її надлишку утворюється поліп. Після розростання здавлює кровоносні судини, що порушує постачання клітин кров'ю.

Діагностує недугу отоларинголог завдяки риноскопу.

— У мене вже є цілий список недієвого лікування. Його складав після розповідей пацієнтів, які приходили із запущеними поліпами. Народними засобами тільки погіршували стан. Наприклад, мастили поліпи ватною паличкою з ефірною олією чайного дерева. Вона хоч і антибактеріальна, але ж поліп не випече. Тільки змиє мікроби з його поверхні. Ще одним засобом є вдихання пари над чаєм із м'ятою або листям евкаліпту. Або змішати терту чорну редьку із медом чи промивати сольовим розчином. Надійніше поліпи не лікувати, а видаляти. Це точно зупинить їх ріст. Інакше з'являться знову.

Зараз ви читаєте новину «Після видалення поліпів їдять морозиво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі