понеділок, 18 листопада 2019 07:51

Після видалення грижі живіт укріплюють сіткою

Автор: www.medlbt.ru
  У сітку, як у каркас, проростає сполучна тканина. Формується міцна штучна стінка, що укріплює м’язи живота
У сітку, як у каркас, проростає сполучна тканина. Формується міцна штучна стінка, що укріплює м’язи живота

— Почала мені вилазити боком робота. Так звикла вдома тягати відра, що й не побачила, як перейшла на мішки. Від цього вилізла на животі грижа, — розповідає Мирослава Орлова, 51 рік, із Бердичева Житомирської області. — На операцію не наважуюся, хоча лікарі схиляють. Поки що ношу бандаж для підтримки живота.

— Операції не треба боятися. Грижа не розсмокчеться. Затягування тільки вимучить хворого. Таблеток від грижі не існує, — каже столичний хірург 40-річний Борис Ревуцький. — Якщо защемилася, може запалитися черевна порожнина. Аби цього не було, треба йти до лікаря якнайшвидше.

Грижі бувають вроджені й набуті. Останні виникають через слабкість м'язів черевної стінки. Часто трап­ляються в людей з ожирінням. Шар жиру послаблює черевну стінку. Нерідко пахова грижа з'являється в чоловіків з аденомою простати. Також у дітей.

— У 30 хворих зі 100, які перенесли операцію на черевній порожнині, виникають післяопераційні грижі. Немає різниці — був там розріз чи прокол. Обидва способи порушують цілісність черевної стінки. Органи не лише випирають назовні, а й зростаються між собою. Тоді треба оперувати знов, аби їх роз'єднати.

На операції з видалення грижі слабке місце зміцнюють сіточкою. Зроблена з матеріалу, що не відторгається організмом. У неї, як у каркас, проростає сполучна тканина. Формується міцна штучна стінка, що укріп­лює м'язи живота.

Термін лікування залежить від розміру грижі й віку пацієнта. Молодших виписують на другу добу, літніх — на четверту. Через місяць після операції людина може вільно нахилятися й піднімати невелику вагу. Жінкам дозволено 5–7 кілограмів, чоловікам — удвічі більше. Через півроку вони повернуться до звичайних навантажень.

— Для профілактики грижі варто їсти кожні чотири години. Особливо людям, які за короткий час скинули вагу. Хоча кілограми "пішли", наслідки можуть залишитися. Один із них — розтягнутий шлунок. Слід зменшити обсяг одноразового прийому їжі, але збільшити частоту. Пити тільки за півгодини до або після прийому їжі. Такий режим сприятиме поступальному рефлекторному звуженню шлунка.

Зараз ви читаєте новину «Після видалення грижі живіт укріплюють сіткою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі